Bosbrand Oost-Spanje: Harde wind vormt na een week opnieuw een risico

door admin
Bosbrand Oost-Spanje: Harde wind vormt na een week opnieuw een risico

De bosbrandenbestreidingsdienst probeert te reageren op elke mogelijke opleving van het vuur veroorzaakt door de harde westenwind. Vooral in gebieden die over land niet bereikbaar zijn. De afgelopen nacht waren de weersomstandigheden relatief gunstig en zijn er geen noemenswaardige incidenten geregistreerd bij de brand die inmiddels wel onder controle is maar nog niet geblust. De hele omtrek van het vuur werd bewaakt, mede met hulp van drones. 

De voorspelling voor deze donderdag geeft een “hoog risico”aan omdat westenwind wordt verwacht met rukwinden van meer dan 70 kilometer per uur. Bovendien is de luchtvochtigheid onder de 20 procent en worden temperaturen tot 30ºC verwacht. Volgens de Valenciaanse autoriteiten is het plan om vandaag vooral met de luchtmiddelen te werken om te reageren op elke mogelijke opleving die door de wind wordt veroorzaakt. Deze omstandigheden kunnen het ontstaan van snelle en hoge rookkolommen in de hand werken met een schoorsteeneffect, waardoor het vuur zich gemakkelijker weer kan verspreiden. 

4.700 hectare verwoest

De bosbrand brak afgelopen donderdag uit in Villanueva de Viver en heeft tot nu toe 4.700 hectare verwoest in een gebied met een omtrek van meer dan 50 kilometer. Zo’n 300 grondtroepen en 17 luchteenheden werken nog om het vuur te blussen.

Kritieke gebieden

De kritieke gebieden blijven vandaag hetzelfde: het gebied waar het vuur de CV-195-weg in Montan overstak en het gebied bij Fuente La Reina (Pudia-ravijn). Verder worden de controles van de Guardia Civil gehandhaafd in Villanueva de Viver (exclusieve toegang via de weg CV207 vanuit Barracas); Puebla de Arenoso en de districten Los Cantos en La Monzona (toegang CV 20 van Orba naar Teruel); Higueras (toegang CV203 vanuit Caudiel); en Pavías (toegang CV203 vanaf Caudiel).

Onrust onder bewoners

Ondertussen groeit de onrust onder de bewoners die al bijna een week zijn geëvacueerd. “Er zijn zeven dagen verstreken en ik weet nog niets over mijn hond”, zegt een ervan in de krant El País. De bewoners worstelen tussen angst en bezorgdheid over het gevaar van de vlammen en de terugkeer naar hun huizen. Woensdag konden de bewoners van de eerste zes van de ruim twaalf geëvacueerde dorpen en gehuchten weer terugkeren naar hun huizen. Hun blijdschap over de terugkeer werd overschaduwd door pijn veroorzaakt door de aanblik van de zwartgeblakerde omgeving.

Het vuur heeft niet alleen vegetatie verwoest maar ook huizen, auto’s, schuren en speelplaatsen. Klik hier voor fotos van de brand in de krant Las Provincias.

Dit vind je misschien ook leuk