Meebepalen welk strand dit jaar het beste van Spanje wordt?

door admin
Meebepalen welk strand dit jaar het beste van Spanje wordt?

Tot 30 mei kun je stemmen op het beste strand van Spanje. Alle stemmers maken bovendien kans op een prijs. De redactie van Condé Nast Traveler heeft de Spaanse kusten noord naar zuid en oost naar west verkend om tot de huidige finalisten te komen. Omdat er maar één de winnaar kan zijn, zijn de stembussen tot 30 mei geopend. Breng dus snel je stem uit op jouw favoriete strand in Spanje!

Tal van paradijselijke stranden

De zomer met bijbehorende periode van vrijheid nodigt uit om te genieten op dé plaats bij uitstek: het strand. En voor een paradijselijk strand, hoef je niet naar de Caraïben, Mexico of Thailand te vliegen. Spanje heeft tal van prachtige kusten met brede en langgerekte stranden, verborgen baaien, kiezelstrandjes, stadsstranden, afgelegen- of nudistenstranden, stranden verborgen achter duien en ga zo maar door. Vandaar ook deze verkiezing. En wellicht inspireren de finalisten je wel tot het bepalen van je volgende vakantiebestemming. 

In 2021 was Valdevaqueros in Tarifa (Cádiz) verkozen tot het beste strand van Spanje. Een jaar eerder ging die eer naar het strand van San Antonio del Mar in Asturië en in 2019 was Playa Papagayo op Lanzarote het beste strand van Spanje. Welke zal dit jaar met de eer kunnen strijken?

De prijs

Traveler beloont een van de stemmers met een tegoedbon van 300 euro die je kunt besteden bij het boeken van een camper bij Roadsurfer. Een campervakantie in Spanje biedt je alle gelegenheid om op een flexibele manier een paar van de mooiste stranden op te zoeken. 

De 10 finalisten

 

1. Playa de Bolonia (Tarifa, Cádiz, Andalusië)

Een langgerekt strand dat eindigt in een hoge duin in een natuurgebied. Het water is helder, het dorpje El Lentiscal is rommelig, maar biedt voldoende restaurants en leuke accommodaties. En uniek is de grote Romeinse vindplaats Baelo Claudia. Wandel tussen zuilen, muurtjes van 2.000 jaar oud met Atlantische Oceaan als decor. 

2. Ses Illetes (Formentera, Balearen)

Strand nummer twee bevindt zich op het kleinste eiland van de Balearen, Formentera vlakbij Ibiza. Op Formentera heerst nog een weldadige rust. Net als Playa Bolonia is ook het strand van Ses Illetes gelegen in een natuurpark. Een bezoek is alleen al de moeite waard om het saffierblauwe zeewater te ervaren dat zijn kleur dankt aan de natuurlijke zuivering door het zeegras. 

3. Playa de Cofete (Fuerteventura, Canarische Eilanden)

Het zeer brede twaalf kilometerlange zandstrand Cofete op het Canarische Eiland Fuerteventura is een ideale locatie voor een strandwandeling over het goudkleurige zand. Bebouwing is in geen velden of wegen te bekennen, evenmin als een verharde weg om het strand te bereiken. De sterke stroming maakt de zee bij dit strand minder geschikt om in te zwemmen. Om te zwemmen is het beter om naar het nabijgelegen strand van Juan Gómez te gaan.

4. Playa de Oyambre (Comillas, Cantabrië)

Dit prachtige, lange en goudkleurige zandstrand ligt in het beschermde natuurpark Oyambre. Je vindt er ook duinen, moerassen, kliffen en bossen die een rijke biodiversiteit herbergen. Op 500 meter van het strand zijn gratis parkeerplaatsen. Omdat de zeestroming verraderlijk kan zijn, is het raadzaam de waarschuwingsvlaggen goed in de gaten te houden. Surfers daarentegen maken graag gebruik van de woeste zee. 

5. Cala de Aiguablava (Begur, Gerona, Catalonië)

Cala de Aiguablava is een prachtige baai in de omgeving van Begur. De naam “Aiguablava” betekent letterlijk “blauw water” in het Catalaans. Het strand staat bekend om de turquoise wateren die zo helder zijn dat snorkelen en duiken er een feest is. Het strand heeft fijn zand en genoeg faciliteiten om je dag aangenaam te maken. De idyllische en ongerepte omgeving maken je ervaring echt af. Wel is het handig om in het hoogseizoen vroeg te komen voor een mooie plek. 

6. Playa de la Granadella (Jávea, Alicante, Comunidad Valenciana)

Naar dit strand wordt vaker verwezen als het mooiste strand van de Costa Blanca. Het ligt in een idyllische en kleine baai, afgeschermd door indrukwekkende kliffen en weelderige mediterrane vegetatie. Het kristalheldere water van de Middellandse Zee en het zachte zand maken het een perfecte bestemming voor zwemmen, zonnebaden, snorkelen en duiken. De onderwaterwereld is zeer divers met kleurrijke vissen en fraaie rotsformaties. In het hoogseizoen is het er wel erg druk. 

7. Playa de Rodas (Islas Cíes, Pontevedra, Galicia)

Dit strand ligt op de Cíes Eilanden, een archipel voor de kust van Galicië. Het is hagelwit en het zeewater is ongewoon helder. Rodas ligt in Nationaal Park Atlantische Eilanden Galicië, een beschermd natuurgebied waar een verbod geldt op het meenemen van natuurlijke voorwerpen zoals schelpen. Het strand is alleen per boot te bereiken en om het te beschermen er is een maximum gesteld aan het aantal dagelijkse strandgasten. 

8. Playa de la Concha (San Sebastián, Guipúzcoa, Baskenland)

Dit is misschien wel het beroemdste stadsstrand van Spanje. Het ligt in San Sebastián en vanaf het strand heb je zicht op de hoefijzervormige baai die omsloten wordt door decoratieve, groen begroeide heuvels. Ook ligt het eiland Santa Clara in het midden van de baai. Hier varen bootjes naartoe. Ben je klaar met luieren, dan ligt het historische centrum van de stad en tevens de beste wijk om de beroemde Baskische tapas te eten op een steenworp afstand.

9. Playa del Silencio (Cudillero, Asturias)

Dit juweeltje aan de Asturische kust dankt zijn naam (silencio betekent stilte) aan de serene en stille omgeving die het biedt. Omringd door hoge kliffen en weelderige groene heuvels, wordt het beschermd tegen de wind en de golven, waardoor het een ideale plek is om te ontspannen en te zwemmen in het kristalheldere water. Dit maakt het ook een uitgelezen plek om te snorkelen en duiken. Omdat je ongeveer 15 minuten moet wandelen om het strand te bereiken is het er nooit overvol. Neem wel je eigen eten en drinken mee, want er zijn geen voorzieningen. 

10. Cala Cortina (Cartagena, Región de Murcia)

Dit fijne zandstrand aan de Zuidoost-Spaanse kust is omgeven door prachtige rotsformaties en heeft helder blauw water, waardoor het een ideale plek is om te zwemmen en te snorkelen. Het is redelijk groot en biedt ook in drukke maanden voldoende ruimte voor ontspanning. Het water in de baai is rustig, waardoor het een populaire plek is om er op je paddle surf board of in je kajak op uit te trekken. 

Lees ook: Dit zijn alle rookvrije stranden van Spanje

Dit vind je misschien ook leuk