Niet één Madrid in Spanje, maar dertig wereldwijd

door admin
Niet één Madrid in Spanje, maar dertig wereldwijd

Een populaire uitdrukking in Spanje is “De Madrid al cielo” (van Madrid naar de hemel). Daarmee drukken mensen uit dat alleen de hemel een betere plek is om te vertoeven dan Madrid. Maar de vraag rijst: welk Madrid? 

Verschillende landen zoals de Verenigde Staten, Mexico, Colombia, de Filippijnen en zelfs Oezbekistan, hebben steden genaamd Madrid binnen hun grenzen. In deze ‘Madrids’ zal het echter moeilijker zijn om de traditionele Madrileense figuren, de chulapos en chulapas, te zien. Ook hebben ze geen majestueus Schweppes-bord dat een van hun belangrijkste straten siert.

De ‘Madrids’ van de wereld

In de Verenigde Staten zijn er negen steden genaamd Madrid, te vinden in Alabama, Colorado, Iowa, Kentucky, Maine, Nebraska, New Mexico, New York en Virginia. Het is ook noemenswaardig dat er een New Madrid in Missouri is.

In Mexico is Madrid een van de belangrijkste steden van de gemeente Tocomán in de staat Colima. Deze stad zou de afgunst van alle Madrilenen kunnen opwekken, want in tegenstelling tot de Spaanse stad Madrid, ligt deze Madrid op slechts een uur van de prachtige stranden van de Grote Oceaan. Ook New Mexico heeft een eigen Madrid.

In het Madrid op de Filippijnen hebben inwoners waarschijnlijk nog nooit verkeersopstoppingen en metrocongestie ervaren. Hier wonen slechts 16.000 inwoners.

In Colombia was er een stad die oorspronkelijk Serrezuela heette, maar in de 19e eeuw als nieuwe naam Madrid kreeg. Dat was ter ere van de politicus en schrijver Pedro Fernández Madrid.

Oezbekistan

De meest ongewone stad ‘Madrid’ op deze lijst ligt in Oezbekistan. Het is niet echt een stad, maar een wijk in de stad Samarkand. Het heet Motrid (een Arabische aanpassing van Madrid) en de geschiedenis gaat meer dan 600 jaar terug.

Daarnaast zijn er ook ‘Madrids’ in Canada, Chili, de Dominicaanse Republiek, Equatoriaal-Guinea, Puerto Rico, Zweden en negen in Zuid-Afrika.

Andere Spaanse steden met dezelfde naam in het buitenland

Naast Madrid hebben ook andere Spaanse steden dezelfde naam buiten de Spaanse grenzen. Dit is het geval met Sevilla, waarvan er drie in de Verenigde Staten zijn (in Ohio, Georgia en Florida), evenals in Colombia, Jamaica en Ecuador, de laatste bekend als Sevilla del Oro. Buiten Azië is er ook een Sevilla in de Filippijnen, twee ‘Sevillas’ in Australië en één in Zuid-Afrika.

Een ander interessant geval is Guadalajara, waarvan de versie in Jalisco, Mexico, bekender is dan de Spaanse. Natuurlijk zijn er ook de Cordoba’s in Argentinië, Mexico (in de staat Veracruz) en drie in Colombia.

Dit vind je misschien ook leuk