
Die landen hebben zeven ziekenhuisbedden per 1.000 inwoners. Dat meldt de verpleegvakbond SATSE op vrijdag. SATSE benadrukt in een persbericht dat dit gebrek aan bedden een grote hindernis vormt en de wachtlijsten voor operaties verergert.
ADVERTENTIE
Lees ook: Hoe zit het met wachttijden voor medische consultaties en ingrepen in Spanje?
Volgens recente gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid wachten maar liefst 793.521 patiënten op een chirurgische ingreep, met een gemiddelde wachttijd van 122 dagen. Verontrustend is dat 22% van deze patiënten al langer dan zes maanden in de wachtrij staat.
Verdere bezuinigingen hebben schadelijke gevolgen
SATSE bekritiseert de regeringen en politieke partijen omdat zij blijven bezuinigen op middelen en infrastructuur in de publieke gezondheidszorg, ondanks de schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid.
Bovendien wijst de vakbond op het terugkerende probleem in de zomer, wanneer regionale overheden ziekenhuisbedden sluiten omdat zorgpersoneel op vakantie gaat (zoals 8.600 in 2022), waardoor de wachtlijsten voor chirurgische ingrepen verder worden verergerd.
Patiënten vaak voortijdig ontslagen
Een zorgwekkende consequentie van het tekort aan bedden is dat patiënten vaak voortijdig worden ontslagen, wat leidt tot latere heropnames en aanzienlijk hogere zorgkosten.
Prioriteit geven aan extra ziekenhuisbedden
Daarom roept de vakbond de nieuwe regionale bestuurders, die na de verkiezingen aangetreden zijn, op om ziekenhuisbedden tot een prioriteit te maken. SATSE vraagt de gezondheidsraden en verantwoordelijke gezondheidsfunctionarissen om dit urgente volksgezondheidsprobleem aan te pakken en op te lossen.
Lees ook: Steeds meer inwoners van Spanje kiezen voor een privé-zorgverzekering