INSpanje.nl

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op zaterdag 2 december 2023
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook Facebook
  • Twitter Twitter
  • Linked In LinkedIN
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

SPANJE

Biologische wijn in Spanje

Uitgegeven: donderdag 16 november 2023 16:57
Laatst gewijzigd: donderdag 16 november 2023 16:57

MADRID - Biologische wijn heeft de afgelopen jaren echt een vlucht genomen en consumentenrapporten voorspellen een gezonde groei voor het komende decennium. Ook in Spanje.

biologische wijn
© SimplySpanishWin

In Duitsland en Frankrijk is deze categorie jaarlijks met ongeveer 18% en 14% gegroeid gedurende het afgelopen decennium. Ook in Nederland neemt de interesse toe: een recent onderzoek suggereerde dat 89% van de mensen die regelmatig wijn drinken, biologische wijn heeft geprobeerd en denkt dat het een positief imago heeft.

ADVERTENTIE

Als je in Spanje woont of er tijd doorbrengt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat dingen steeds meer in een biologische richting wijzen. Er zijn meer dan 120.000 hectare aan biologisch gecertificeerde wijngaarden in Spanje. Dat is ongeveer 12% van de totale wijngaardoppervlakte en vertegenwoordigt bijna een derde van het wereldwijde totaal. Als je daarbij de Spaanse wijnhuizen optelt die biologische wijn produceren, bottelen en verkopen, dan is het land verantwoordelijk voor ongeveer 29% van de wereldwijde biologische wijnmarkt.

Wat is biologische wijnbereiding?

Dat klinkt allemaal heel lekker en gezond, maar wat is biologisch wijnmaken precies? Welnu, het valt in essentie uiteen in twee delen. Ten eerste moeten de druiven in de wijngaard worden verbouwd met behulp van biologische wijnbouw. En ten tweede moet de wijn in de wijnmakerij worden gemaakt volgens specifieke biologische normen.

In de wijngaard ligt de focus op het beschermen en behouden van ecosystemen en biodiversiteit en het werken aan de gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem op lange termijn. Dat betekent een verbod op door de mens gemaakte, op chemicaliën gebaseerde verbindingen zoals meststoffen, fungiciden, pesticiden of herbiciden. Het betekent ook dat er geen genetisch gemodificeerd materiaal mag worden gebruikt.

In plaats daarvan gebruiken biologische producenten natuurlijke toevoegingen zoals compost om de kwaliteit van de bodem te stimuleren en te verbeteren. In feite is een van de belangrijkste verschillen tussen biologische en conventionele wijnbouw dat biologische telers zich richten op het verzorgen van de bodem om gezonde wijnstokken te bevorderen en te ondersteunen, terwijl conventionele telers zich meer richten op de plant zelf.

Een 'preventie in plaats van genezen' aanpak

Biologisch betekent ook een aanpak van "voorkomen in plaats van genezing". Telers zullen dus veel meer aandacht besteden aan zaken als "bladbeheer". Dit betekent het trimmen en vormgeven van de bladeren aan de wijnstok. Wat op zijn beurt zorgt voor veel luchtstroming om de druiven gezond te houden en schimmelziekten af te weren.

Binnen de wijnmakerij

Binnen de wijnmakerij betekent biologisch zijn dat er controle is over wat er tijdens de productie aan de wijn wordt toegevoegd, en welke technieken worden gebruikt - met name voor het filteren en conserveren van de wijnen. Een van de belangrijkste stoffen waar mensen op letten is zwaveldioxide of SO2. In de wijnbereiding wordt SO2 gebruikt om te bewaren en te desinfecteren. Maar het is de moeite waard om te vermelden dat sulfieten ook natuurlijk worden geproduceerd tijdens het fermentatieproces. Dus niet alle sulfieten zijn toevoegingen.

Er is een groot debat in de wijnwereld over de mogelijke bijwerkingen van sulfieten en mogelijke allergische reacties. De jury is er nog steeds niet over uit, hoewel volgens de EU-regelgeving voor biologische wijn de toegestane hoeveelheden zo laag zijn – tussen 100 – 150 mg/liter – dat de meeste mensen het waarschijnlijk niet zouden merken.

Daarnaast is er een uitgebreide lijst van toevoegingen die niet mogen worden gebruikt in het wijnbereidingsproces. Bovendien zijn technieken zoals nano- of ultrafiltratie en warmtebehandelingen boven de 70°C ook niet toegestaan.

Hoe weet je of een wijn biologisch is?

Hoe weet je of een wijn biologisch is? Wel, helaas variëren biologische normen van land tot land en is er geen enkele wereldwijde standaard. De EU heeft echter een kader voor biologische certificering ingevoerd dat bestaat uit een reeks voorschriften voor druiven- en wijnproductie. Dus, als je het EU-biologische label op een fles wijn ziet – een blad gemaakt van sterren op een groene of donkere achtergrond – dan kun je er zeker van zijn dat de wijn die je drinkt officieel biologisch is.

Groeiend bewustzijn

Als consumenten worden we steeds meer bewust van wat er in het voedsel en de drank gaat die we in ons lichaam stoppen. De biologische wijnproducenten van Europa en de vrij strikte normen die ze volgen, helpen ons om dat te bereiken. Dus, als je ervoor kiest om een fles biologische wijn te openen, geniet je van een natuurlijk product dat een landelijke omgeving en een levenswijze ondersteunt die ons allemaal ten goede kan komen.

Matthew Desoutter is mede-oprichter en directeur van Simply Spanish Wine, de online wijnwinkel voor wijnliefhebbers in Spanje. Voor meer informatie bezoek: www.simplyspanishwine.com

Lees ook: Nieuwe webshop en kennisbron voor liefhebbers van Spaanse wijn

© Simply Spanish Wine
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Spanje Nieuws

  • Spaanse onderzoekers ontwikkelen materiaal dat de lucht zuivert
  • Hoge boetes in Spanje voor niet aangegeven huurinkomsten
  • Nieuwe werkgelegenheid of goudkoorts in Asturië?
  • Helikopter neergestort op snelweg in Madrid
  • Hypermoderne en volledig Spaanse onderzeeër in gebruik genomen
  • Nieuwe verhoging minimumloon in Spanje dichterbij
  • Toeristen verkiezen koele noorden van Spanje boven hete zuiden
  • Spaanse taal bereikt 600 miljoen sprekers
  • Bioscopen en theaters in Spanje nog niet hersteld na Covid-pandemie
  • Alarmerend aantal Spaanse kinderen met overgewicht
  • Slim irrigatiesysteem bespaart water in moestuin van Europa
  • Dieven in Spanje maken 700 stukken Iberische ham buit
  • 4x Inspiratie voor winterzon bestemmingen in Europa
  • Spaanse zuidgrens is 'zone van schending van migrantenrechten'
  • Woningbezit jongeren in Spanje halveert in 20 jaar
  • 10 Tips om minder belasting te betalen in Spanje
  • Aantal verstrekte hypotheken in Spanje daalt voor achtste maand op rij
  • Spaanse woningeigenaar omzeilt nieuwe woningwet met kortetermijnverhuur
  • Aantal verstrekte hypotheken in Spanje daalt voor achtste maand op rij
  • In dit Spaanse dorp is het altijd kerst
  • Diplomatieke crisis tussen Spanje en Israël wordt groter
  • El Mundo: Overwinning Wilders bedreiging voor Europese solidariteit
  • Droogte dwingt Spanje levensmiddelen te importeren tegen hoogste prijzen ooit
  • Aanhoudingen in verband met moordaanslag op Spaanse ex-politicus
  • Drie Spaanse steden bovenaan in Expat City Ranking 2023

Algemeen

Toeristen verkiezen koele noorden van Spanje boven hete zuiden

Andalusië, met zijn aangename klimaat, rijke gastronomie en cultureel aanbod, is altijd een favoriete bestemming geweest voor buitenlandse toeristen tijdens de zomerperiode. Echter, deze trend is aan het veranderen.

Top 5 Meest gelezen

  1. Bioscopen en theaters in Spanje nog niet hersteld na Covid-pandemie
  2. Toeristen verkiezen koele noorden van Spanje boven hete zuiden
  3. Spaanse onderzoekers ontwikkelen materiaal dat de lucht zuivert
  4. Nieuwe verhoging minimumloon in Spanje dichterbij
  5. Nieuwe werkgelegenheid of goudkoorts in Asturië?

Cultuur

Spaanse taal bereikt 600 miljoen sprekers

Het aantal Spaanstaligen wereldwijd heeft de 600 miljoen bereikt. Dit aantal vertegenwoordigt 7,5% van de wereldbevolking. Daarmee is Spaans, na Mandarijn, de meest gesproken taal ter wereld.

© 2023 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS