‘Financiële markten sluiten deur voor Spanje’

door admin
'Financiële markten sluiten deur voor Spanje'

De hoge rente betekent dat de deur voor Spanje ‘niet open’ staat, stelde Montoro. ‘Het laat zien dat we als staat een probleem hebben met de toegang tot de markt, terwijl we onze schuld moeten herfinancieren.’

Nieuwe staatsleningen 

Spanje wil donderdag 1 tot 2 miljard euro ophalen met de uitgifte van nieuwe staatsleningen. De minister verwacht niet dat Spanje een groot bedrag nodig heeft om zijn banken te redden. Het geld dat daarvoor nodig is moet volgens hem uit Europese middelen komen.

Noodfonds 

Spanje dringt er al langer op aan het Europese Noodfonds (ESM) in staat te stellen om direct geld te lenen aan banken. Momenteel kunnen enkel nationale overheden steun vragen bij het permanente Noodfonds.

Banken-unie 

Eurocommissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn staat in elk geval niet negatief tegenover idee om de directe band tussen nationale overheden en banken door te knippen en zelfs de Duitse Bondskanselier heeft wel gehoor naar een pan-Europese bankenunie.

De minister gaf verder aan dat Spanje niet onder druk staat van Duitsland en Frankrijk om financiële noodsteun te vragen aan Europa.

Dit vind je misschien ook leuk