‘Gebruik Gibraltar niet als wisselgeld in Brexit-onderhandelingen’

door admin
'Gebruik Gibraltar niet als wisselgeld in Brexit-onderhandelingen'

Gibraltar vormt sinds een paar dagen het middelpunt in de discussie rond de Brexit-onderhandelingen. Dit komt omdat Spanje het veto-recht heeft over alles wat met het Britse gebiedsdeel Gibraltar te maken heeft. Zolang Spanje niet akkoord is, zal een akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk niet van toepassing zijn op Gibraltar. Het gebied van zes vierkante kilometer met 30.000 inwoners dat in Spanje grenst aan de provincie Cádiz werd met de Vrede van Utrecht in 1713 toegewezen aan Groot-Brittannië nadat het werd veroverd door de Nederlands/Britse vloot.

Kalmer

Volgens Christian Hernández, voorzitter van de Kamer van Koophandel in Gibraltar, moet de toon ‘kalmer’. Hij haalde aan dat de EU tegen Groot-Brittannië heeft gezegd dat mensen niet als wisselgeld mogen worden ingezet, terwijl Brussel nu, onder druk van Spanje juist dát doet: Gibraltar gebruiken als politieke voetbal’. Hernández vindt dit een hypocriete houding.

Oorlog

Ook Spanje roept de Britten op hun kalmte te bewaren in de kwestie-Gibraltar. Michael Howard, oud-leider van de Tory-partij van premier Theresa May, zei afgelopen weekend dat de premier bereid zou zijn oorlog te voeren over het Britse overzeese gebiedsdeel in Spanje. Dit verbaast de Spaanse regering. De minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis noemde de vergelijking met de Falklandeilanden die Howard maakte, ‘buiten de context’.

Onderhandelingsmandaat

De Europese Commissie leidt de onderhandelingen namens de EU en zei ‘de kant van dialoog en samenwerking’ te kiezen. Eind deze maand op 29 april, nemen de leiders van de EU-landen een beslissing over en moet het definitief onderhandelingsmandaat klaar zijn. De Britse premier Theresa May gaf aan dat besluit af te wachten.

Gibraltar tegen Brexit

De Britse minister Boris Johnson zei over Gibraltar al dat het ondenkbaar is dat er iets aan de soevereiniteit van Gibraltar kan veranderen zonder steun en instemming van het Britse volk en dat van Gibraltar. Bij het referendum over de Brexit stemde 96 procent van de Gibraltarezen tegen een Brexit. In 2002 bleek uit een referendum dat 99 procent van de inwoners van het Britse gebiedsdeel bij Groot-Brittannië willen blijven horen.

Blijf cool

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders riep op tot kalmte met als argument dat de Brexit-scheiding al moeilijk genoeg is. Hij riep op geen harde woorden te gebruiken en ‘cool’ te blijven.

Koeioneren

De premier van Gibraltar, Fabian Picardo is van mening dat Spanje de Gibraltarezen probeert te koeioneren. De EU laat dat in zijn optiek zomaar toe. Picardo: ‘Wij zullen ook niet het slachtoffer van de Brexit worden want wij zijn ook niet de schuldigen: wij kozen ervoor om in de EU te blijven, dus ons nu het leven zuur maken is Spanje toestaan ons te treiteren’. Picardo vraagt dat elke referentie naar Gibraltar uit de ontwerprichtsnoeren verwijderd wordt.

Afscheid

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad stelde dat er pas onderhandeld kan worden over toekomstige (handels)relaties als het afscheid goed geregeld is en als alle EU-burgers en bedrijven duidelijkheid hebben over hun lot wanneer Groot-Brittannië echt uit de EU is. Daarnaast moeten de Britten nog hun openstaande rekeningen aan de EU betalen.

Dit vind je misschien ook leuk