Rechter klaagt El Mundo aan wegens publicatie Football Leaks

door admin
Rechter klaagt El Mundo aan wegens publicatie Football Leaks

Rechter Arturo Zamarro handelt op basis van een verzoek van advocatenkantoor Senn Ferrero, dat volgens Football Leaks een van die illegale belastingoperaties uitvoerde. Volgens het kantoor is voor publicatie van Football Leaks informatie gestolen van hun servers. 

Het gaat om de president Antonio Fernandez Galiano van de krant, zijn directeur Pedro García Cuartango en de redacteuren Javier Sanchez (sport), Paula Guisado (data) en Quico Alsedo (onderzoek). Ze worden verdacht van ongehoorzaamheid en openbaarmaking van geheime informatie. Op het laatste staat volgens het Wetboek van Strafrecht gevangenisstraf. Een medium zou volgens de wet kennis moeten hebben van de illegale oorsprong van de informatie.

De krant ontkent dit en voert bovendien aan dat de berichtgeving over de belastingontduiking in de internationale voetbalwereld tegelijkertijd werd gepubliceerd in een tiental Europese kranten. Dit werd gedaan op basis van een gezamenlijk initiatief van het netwerk van onderzoeksjournalistiek EIC (European Investigation Collaborations) van waaruit zestig journalisten uit twaalf landen 1,9 Terrabyte aan informatie over Europees voetbal bestudeerden. 

In december al verbood rechter Zamarro al publicatie in El Mundo over de belastingdelicten. Wel wees hij het verzoek van het accountantskantoor Sen Ferrero, de eisende partij, af om het team van El Mundo ook aan te klagen op basis van het delict deelname aan een criminele organisatie. Senn Ferrero adviseert onder andere voetballers als Cristiano Ronaldo. 

De Spaanse vereniging voor journalistiek APM liet dinsdag in een persbericht weten de ‘professionele houding die tot uiting komt in de publicatie van nieuws over fiscale fraude’ van El Mundo te steunen op basis van het principe van vrijheid van meningsuiting. 

Ook de organisatie Reporteros sin Fronteras (RSF) liet in december al weten deze poging tot censuur te veroordelen. De informatie dient volgens RSF het algemeen belang en is een resultaat van de inspanning van onderzoeksjournalistiek, zo zei Malén Aznarez, RSF’s voorzitter.

Football Leaks

Football Leaks betreft het grootste datalek uit de sportgeschiedenis. Miljoenen documenten werden onderzocht die een inkijk in de gesloten wereld achter het voetbal bieden. Partners in het onderzoek waren: Der Spiegel (Duitsland), Politiken (Denemarken), El Mundo (Spanje), The Sunday Times(VerenigdKoninkrijk), Mediapart (Frankrijk), Expresso (Portugal), L’Espresso (Italië), Falter(Oostenrijk), Le Soir (België), The Romanian Centre for Investigative Journalism / TheBlackSea.eu (Roemenië), NewsWeek Serbia (Servië).

Winnaars en verliezers

In de miljardenbusiness die voetbal is, gaat elk jaar meer geld om. De winnaars zijn voetbalmakelaars, zakenmannen, advocaten en topvoetballers met offshore routes. Anderen – fans, gemeenten, belastingdiensten, maar soms ook clubs en minder grote voetbalsterren – hebben het nakijken.

Dit vind je misschien ook leuk