Wordt het een hete zomer in Spanje?

door admin
Wordt het een hete zomer in Spanje?

Met de zomer praktisch om de hoek beginnen mensen zich voorzichtigaan af te vragen of het erg warm zal worden dit jaar. Zijn er hittegolven te verwachten of gaat het misschien meer regenen dan normaal het geval is? Maar wat is nog normaal? Van de luchtvochtigheidsgraad en het eventueel uitblijven van regenbuien hangt ook weer het aantal bosbranden af dat we dit zomerseizoen kunnen verwachten. Kortom, erg handig als een weerstation daar op inspeelt door de toekomst te voorspellen. 

Op basis van de tendens van voorgaande jaren zegt El Tiempo dat het heter dan normaal gaat worden in het grootste deel van het land, behalve op de Canarische Eilanden. In het binnenland en in het westen van Spanje zal de gemiddelde temperatuur zo’n 1,5 graad hoger liggen dan normaal. De kans dat dit zo zal zijn is 70 procent. 

In de rest van het land zal de temperatuur tussen 0,5 en 1 graden boven de gemiddelde waarden liggen. In Galicië en Asturias is die kans 50 tot 60 procent en daarbuiten tussen 60 en 70 procent. 

In sommige gebieden van Spanje zullen meer stormen voorkomen. Dit geldt met name voor gebergten aan de oostkant van Spanje en in de Pyreneeën. In het noorden wordt het iets droger en op de Canarische Eilanden juist weer vochtiger. 

Door de formatie van lage druk gebieden in het Middellandse Zee-gebied zal het daar warmer zijn, maar zullen ook meer onweersbuien kunnen voorkomen. Deze gaan vaak gepaard met neerslag. 

Aangezien het vooral in het noordwesten van Spanje droger zal zijn, is daar de kans op bosbranden groter. Hier is doordat het er doorgaans veel meer regent dan elders in Spanje veel vegetatie en als die bij gebrek aan regen uitdroogt, vormen bomen, planten en struiken een perfecte voedingsbron voor vlammen. 

Dit vind je misschien ook leuk