Natuurlijke paradijzen in Extremadura

door admin
Natuurlijke paradijzen in Extremadura

Zo heeft de regio bijvoorbeeld de grootste zoetwaterkustlijn van heel Spanje. 1500 kilometer met natuurlijke paradijzen om heerlijk af te koelen. Ver weg van de costa’s bevinden zich tal van natuurlijke zwembaden, beekjes, stroompjes en vele stuwmeren met vers, fris en zuiver zoetwater. Voor in de hete zomers een genot om te vertoeven. Niet alleen om in het water te plonzen, maar ook om te vissen of vele andere soorten van actieve waterrecreatie. Voor iedereen die het massatoerisme aan de kust eens even een keertje zou willen ontvluchten, is Extremadura een waar genot om eens aan te doen.

Extremeño gastronomie

Naast deze verlichtende verkoeling heeft Extremadura een divers en bijna overcompleet aanbod van natuurlijke producten. Denk maar eens aan de Pata Negra en andere producten van het Ibérico varken (chorizo, lomo), dat zich hier nog steeds – al honderden jaren lang –  tussen de steen -en kurkeiken in de uitgestrekte dehesas, tegoed doet aan het eten van grassen, kruiden en eikeltjes. Overal in Extremadura zal je de vele natuurlijke lekkernijen tegenkomen. Of ook de vele soorten, en nog steeds met de hand gemaakte, geitenkaas of schapenkaas. Zoveel diversiteit aan producten, dat je bijna de bomen door het bos niet meer kunt ziet. Of die specifieke Spaanse smaakmaker uit la Vera. Pimentón de la Vera is het wereldberoemde product van gedroogde en gerookte vermalen pepertjes. Een waar genot. Niet voor niets was het stadje Cáceres met zijn duizend barren en restaurants de gastronomische hoofdstad van Spanje in 2015.

Prachtige natuur vol vogels

Wat te denken van de nog steeds onaangeroerde natuur die je werkelijk even doet stuiteren. Zo mooi en ongerept, dat je denkt ‘dit kan niet waar zijn’ en waar je dagenlang kunt wandelen van eeuwenoude dorpjes naar dorpjes en van de prachtige historische stadjes naar stadjes. Binnen de diverse natuurparken, zoals natuurpark Monfragüe of daar buiten. Dat Extremadura ook een lustoord is voor vogelaars, heeft te maken met het feit dat dit gebied – als een van de nog weinigen binnen heel Europa – een toevluchtsoord is voor uiterst zeldzame vogels zoals de verschillende soorten gieren en tal van andere soorten vogels.

Voor ieder wat wils

Extremadura heeft zoveel te bieden, dat een typische echte cultuurvakantie al snel in het verschiet ligt. Een achtergebleven en weggestopt paradijs, waar de échte Spaanse cultuur nog steeds in alle facetten te bewonderen en te beleven valt.

Uitgave Extremadura

In het kader van de boekenreeks Spanje van uitgeverij Edicola heeft Pieter Jan van der Linden – zelf al tien jaar woonachtig in dit overweldigende gebied – Extremadura op de kaart gezet. Een reisgids over Extremadura waar hij op verhalende en boeiende wijze deze regio uit de doeken doet. Een mooi verslag voor iedereen die zich graag eens zou willen verdiepen in de vele gezichten van het rijke, authentieke en historische leven van dit stuk Spaans achterland. Een absolute aanrader! De gids is verkrijgbaar bij alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen en via deze link bij Bol.com.

Dit vind je misschien ook leuk