Alarmerende situatie bij belastingdienst wegens tekort aan inspecteurs

door admin
Alarmerende situatie bij belastingdienst wegens tekort aan inspecteurs

Dit zegt de voorzitter van de organisatie van belastinginspecteurs (IHE) José Luis Groba. De regering gaat volgens hem onverantwoordelijk om met de begroting, waardoor de dienst die de inkomsten voor de staat moet vergaren praktisch op het punt van exploderen staat.

Er werken in totaal 24.839 ambtenaren bij de Spaanse belastingdienst. Dat zijn er 3.000 minder dan in 2009. Dit jaar gaan er nog eens 700 met pensioen. Daardoor ontstaat er een situatie die niet houdbaar is. De politieke macht is volgens Groba zich niet bewust van water er aan de hand is en van het feit dat de inning van de belasting in gevaar komt. Van de inspecteurs die met pensioen gaan, zitten er veel op middel en hoger niveau. Die zijn minder gemakkelijk te vervangen. Nu is het vaak zo dat personeel van lagere functies omhoog wordt geschoven, terwijl ze eigenlijk qua opleiding helemaal niet in staat zijn het werk te doen.

Wel is het dit jaar zo dat elke ambtenaar die met pensioen gaat vervangen mag worden. Tijdens de crisisjaren was dat niet zo. Het vervangingspercentage moet echter hoger zijn dan 100 procent. De regering onder leiding van Mariano Rajoy is in dit verband wel tegemoet gekomen aan de eis van de links liberale partij Ciudadanos om 100 miljoen euro extra vrij te maken op de begroting voor dit jaar voor de belastingdienst. Die ontving vorig jaar in totaal 964,54 miljoen euro. 

Dit vind je misschien ook leuk