Ook AEMET verwacht warmere temperaturen in Spanje dit jaar

door admin
Ook AEMET verwacht warmere temperaturen in Spanje dit jaar

Vorige week al deed ElTiempo.es een duit in het zakje met eenzelfde voorspelling. Dit keer waagt het Spaanse staatsagentschap voor meteorologie (AEMET) eraan een voorspelling te doen voor de maanden juni, juli en augustus. Hierbij baseert het instituut zich op de verschillende modellen waar het normaal ook al mee werkt en waarmee het mogelijk is om ook uitspraken te doen over de mate van waarschijnlijkheid van de voorspellingen.  

Zo voorspelt AEMET dat tijdens de klimatologische zomer tussen 1 juni en 31 augustus de kans 50 procent is dat de temperaturen hoger zullen liggen dan de gangbare waarden voor dit tijdsvak op het Spaanse vasteland en de Balearen. Voor de Canarische Eilanden is die waarschijnlijkheid 45 procent. De periode waarmee wordt vergeleken is tussen 1981 en 2010.

Regen

Wat de neerslag betreft verwacht men geen significante verschillen met wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Vorig jaar was het erg droog in de zomer met een gemiddelde neerslag van 36 liter per vierkante meter. Dat is 51 procent minder dan de normale waarden gedurende deze drie maanden. 

Voorspellingen vorig jaar kwamen uit

Vorig jaar voorspelde het weerinstituut dat heel Spanje een warmere zomer zou krijgen behalve het noordwestelijke gedeelte. Daarbij zou er minder neerslag zijn dan normaal. Deze voorspelling bleek goed te zijn. De zomer was zeer warm met een gemiddelde temperatuur van 24,2 graden Celcius. Dat was 1,2 graden meer dan het gemiddelde. Het was bovendien de derde warmste zomer sinds de gegevens zijn bijgehouden vanaf 1965. Alleen 2003 en 2015 waren warmer.

Dit vind je misschien ook leuk