Hitte-alert voor 24 Spaanse provincies

door admin
Hitte-alert voor 24 Spaanse provincies

Vooral in de riviervalleien van de Tajo, de Guadiana en de Guadalquivir stijgt het kwik flink. Sinds zaterdag hangt er een massa warme lucht boven het Iberisch Schiereiland en die hitte betreft vooral het binnenland. Langs de mediterrane kust blijven de temperaturen normaal. De massa warme lucht zorgt voor zomerse temperaturen, terwijl de meteorologische zomer pas over negen dagen begint. 

In het binnenland haalt het kwik op veel plekken makkelijk de 35 graden en in de eerder genoemde rivierdalen loopt dat op tot 41 graden maximaal. De minimumtemperaturen zullen daar rond de 22 graden liggen. 

Vijf provincies krijgen maandag een oranje waarschuwing: Córdoba, Jaén, Sevilla, Toledo, Badajoz en Cáceres. 

De provincies met een geel alert zijn Granada, Huelva, Huesca, Teruel, Zaragoza, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara, Ávila, Salamanca, Segovia, Valladolid, Zamora, Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona en Madrid.

Het betreft geen hittegolf, zo schrijf Aemet in een persbericht. Daarvoor moeten de temperaturen over een langere periode gemeten een stuk hoger liggen dan de normale waarden voor dat jaargetijde. Of er records worden gebroken zullen we weten als de week voorbij is. 

In Córdoba was het wel erg heet met 40 graden. Dat is 8 graden meer dan ‘normaal’. De noordzijde van de Spaanse hoogvlakte bereikte temperaturen van 10 graden meer dan normaal. Het minst warm is het aan de Middellandse Zeekust, de Canarische Eilanden en het noordwesten van Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk