Gestolen doeken Francis Bacon gevonden in Madrid

door admin
Gestolen doeken Francis Bacon gevonden in Madrid

De vijf werken werden in 2015 ontvreemd uit een particuliere woning in een exclusieve wijk in het historische centrum van Madrid. De eigenaar José Capelo, was niet thuis en was een vriend van Bacon die de doeken aan hem naliet. Volgens de Spaanse politie was het de grootste kunstroof in de recente Spaanse geschiedenis. De doeken samen hadden een waarde van tegen de 30 miljoen euro.

De in 1909 in Dublin geboren Francis Bacon was een echte Spanje-liefhebber. Hij reisde vaak naar Madrid waar hij zijn favoriete restaurants bezocht en ook zijn veelal jongere minnaars, waar Capelo er een van was. De expressionistische kunstschilder was in 1992 in Madrid toen hij een hartaanval kreeg en overleed. Hij liet een groot deel van zijn werk na aan Capelo.

Werk van Bacon is erg gewild en hij staat wat dat betreft op min of meer gelijke hoogte als de moderne kunstschilders Andy Warhol en Pablo Picasso. Zijn doek ‘Drie studies van Lucien Freud’ dat hij schilderde in 1969 werd in 2013 voor een wereldrecordbedrag van 142 miljoen dollar verkocht.

De flamboyant levende Bacon maakte surrealistisch aandoende portretten van personen, waarbij hij de binnenkant van zijn modellen portretteerde en ze vaak een misvormd lichaam of gezicht gaf om zo hun psychische en emotionele gesteldheid weer te geven. Dit leverde vaak een duistere uitstraling op.

In januari hield de politie drie verdachten aan in Madrid in verband met de roof. Zeven anderen waren vorig jaar al gearresteerd. De dieven probeerden tot twee keer toe zonder succes twee van de doeken te verkopen in Spanje. De meest recente poging was in februari 2016. De daders zijn zeer professioneel te werk gegaan. José Capelo was op het moment van de roof in Londen en de dieven zouden hun moment zorgvuldig hebben gepland. Het alarm was onklaar gemaakt en zo konden ze ongemerkt naar binnen. Geen enkele vingerafdruk of andere aanwijzing is gevonden om de zoektocht van de politiek gemakkelijker te maken.

Volgens kunstexperts is het erg moeilijk om de gestolen doeken te verkopen vanwege het feit dat de werken van Francis Bacon zo enorm gewild zijn.

De foto toont een portret van Francis Bacon door Reginald Gray.

Dit vind je misschien ook leuk