Stierenvechten op Balearen voortaan zonder bloedvergieten

door admin
Stierenvechten op Balearen voortaan zonder bloedvergieten

In de nieuwe wet is ook opgenomen dat er geen toegangskaarten mogen worden verkocht aan jongeren onder de achttien jaar. Het wetsvoorstel kwam na een aantal wetswijzigingen in de Kamer van de deelregering van de Balearen. Ondanks de tegenstemmen van de Partido Popular en Ciudadanos, die vinden dat de inhoud niet overeenkomt komt met de constitutionele regelgeving, zal de wet vandaag worden aangenomen.

Alleen nog cape en rode doek

Het is vanaf nu strafbaar het dier in de arena te doden of fysiek dan wel psychische schade toe te brengen. De toreador mag alleen nog maar gebruik maken van de stierenvechterscape en de rode doek. Er is een uitdrukkelijk verbod op het gebruik van onder andere de ‘banderilla’ (de stok waarmee de stier in de nek wordt gestoken), ijzeren punten, degens of zwaarden. Er mogen vanaf nu nog maar maximaal drie stieren meedoen in een gevecht dat maximaal tien minuten mag duren. Als de tien minuten voorbij zijn, zullen de dieren terug worden gebracht naar hun verblijf.

Psychisch en fysiek welzijn

Met de nieuwe regelgeving is het alleen nog mogelijk stierengevechten te houden in gevestigde arena’s met dieren die vier jaar of ouder zijn. De dieren moeten gezien zijn door een dierenarts en de directie van de arena, die vervolgens het psychische en fysieke welzijn moeten bevestigen. Zowel de dieren als de toreadors zullen voor de aanvang van het gevecht een anti-doping controle ondergaan. Na afloop van het gevecht vindt nog een laatste gezondheidscontrole van de stieren plaats. Daarna zullen ze terug worden gebracht naar de veehouderij waar ze ook vandaan zijn gekomen.  

In de nieuwe wet is ook geregeld dat de eerstehulpafdeling van de stierenvechtersarena’s aan bepaalde eisen moet voldoen. Ook de veehouder die de dieren voor het gevecht aanlevert moet voor het diertransport aan bepaalde voorwaarden voldoen. Jongeren onder de achttien jaar krijgen geen toegang meer tot de stierengevechten. Hiervoor was dat het geval voor jongeren onder de zestien jaar. Ook de verkoop en de consumptie van alcohol bij de stierengevechten is voortaan verboden. Ten slotte is het in de nieuwe wet verboden de stierengevechten te paard uit te voeren.

Dit vind je misschien ook leuk