Spanje laat Turks-Duitse schrijver weer vrij

door admin
Spanje laat Turks-Duitse schrijver weer vrij

Volgens Berlijn is het verzoek van Turkije om Akhanli op te pakken politiek gemotiveerd en op initiatief van president Recep Tayyip Erdogan. De Duitse regering juigde het besluit van de Spaanse rechter om Akhanli vrij te laten dan ook toe. ‘Het zou vreselijk zijn als aan de andere kant van Europa Turkije erin zou slagen om mensen uitgeleverd te krijgen die hun mening hebben geuit tegen president Erdogan’, aldus Sigman Gabriel, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. 

Gabriel had eerder op zaterdag overleg met zijn Spaanse collega Alfonso Dastis, waarin hij zei ‘alle vertrouwen te hebben in het Spaanse rechtssysteem en dat de regering in Madrid wel weet waar dit over gaat’. 

Zaterdag werd Akhanli door de Spaanse politie in Granada, waar hij op vakantie was, gearresteerd. Duitse politici reageerden verontwaardigd op de arrestatie. Ze vermoedden politieke motieven. De auteur schreef in het verleden onder meer over de Armeense genocide tussen 1915 en 1917 en mensenrechtenschendingen. Na een Turkse coup in 1984 zat hij jarenlang in de cel. In 1991 emigreerde hij naar Duitsland, sinds 2001 is hij Duits staatsburger. In 2010 werd hij tijdens een bezoek aan Istanbul opgepakt voor vermoedelijke betrokkenheid bij een gewapende overval in 1989. Hij werd enkele maanden later vrijgelaten en onschuldig verklaard.

Martin Schultz, de belangrijkste uitdager van Angela Merkel bij de Duitse verkiezingen, is van mening dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan paranoïde trekken vertoont en vindt het niet kunnen dat Erdogan nu ook in het buitenland tegenstanders laat oppakken.

Op dit moment worden tien Duitse burgers, waaronder een aantal die ook de Turkse nationaliteit hebben, vastgehouden in Turkije. Onder hen bevindt zich onder meer de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel, correspondent van de krant Die Welt.

Akhanli – die momenteel in Keulen wordt en enkel nog de Duitse nationaliteit heeft – werd vrijgelaten op voorwaarde dat hij voorlopig in Madrid blijft. Turkije heeft nu veertig dagen de tijd om een verzoek tot uitlevering in Spanje in te dienen. Dan volgt in Spanje een beoordelingsprocedure.

Dit vind je misschien ook leuk