Pacma: Spanje verandert in mesthoop van Europa

door admin
Pacma: Spanje verandert in mesthoop van Europa

Dit zegt dierenrechtenorganisatie Pacma, die wijst op de gezondheidsrisico’s en de schade aan het milieu die de intensieve veehouderij met zich meebrengt. Daarbij komen nog problemen met betrekking tot het dierenwelzijn en de volksgezondheid zoals de gekke koeien ziekte, de varkenspest of de vogelgriep.

Terwijl in andere landen steeds meer van dit type bedrijven sluiten, verandert Spanje langzaam in het epicentrum van de intensieve veeteelt van Europa. De uitstoot van de veehouderij is slecht voor de gezondheid van mensen die in de buurt wonen en heeft negatieve gevolgen voor het milieu. het gaat om de uitstoot van fijnstof en ammoniak. De ammoniak reageert in de lucht met stikstofdioxiden uit het verkeer en uit industrie. Hierbij worden stofdeeltjes gevormd die zich honderden kilometers verplaatsen. Uit veel onderzoeken blijkt volgens Pacma dat mensen die bij dit type bedrijven in de buurt wonen vaak meer luchtwegklachten hebben. Ook de WHO concludeerde recent in een rapport dat de invloed van landbouw op de luchtverontreiniging aan het toenemen is.

In Spanje zijn er volgens Pacma al regio’s waar de de niveau’s van lucht- en watervervuiling hoger zijn dan de grenzen die werden vastgesteld door de Wereld Gezondheids Organisatie. De negatieve gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu vormen een van de redenen waarom sommige grote veebedrijven in Noord-Europa sluiten. Het aanbod van vleesproducten blijft echter hetzelfde in de supermarkten. Die worden nu deels bevoorraad door bedrijven uit Spanje. Spanje is nu al de grootste producent van varkensvlees van de Europese Unie met 28 miljoen dieren per jaar.

Laura Duarte, woordvoerder van PACMA zegt: ‘Ons land wordt de hoofdstad van Europa wat intensieve veeteelt betreft en daarmee de mesthoop van Europa. In plaats van het bieden van oplossingen voor onze economie met groene en duurzame politiek, waarbij men gebruik maakt van het volledige potentieel aan zon en wind in ons land, staat de regering de komst van macroprojecten toe die ons grondwater en onze lucht vervuilen. We zijn verworden tot de grootste opslag van mest van heel Europa’.

Catalonië

De regio Catalonië staat bovenaan wat productie en export van vlees naar andere landen in de Europese Unie betreft. Het gaat hier vooral om varkens en kippen. In de streek Osona zijn er al problemen als gevolg van de ruim een miljoen varkens die hier gehouden worden op diverse veeteeltbedrijven. De helft van de waterbronnen hier hebben hogere niveau’s van vervuiling dan worden toegestaan door de WHO. In 142 gemeenten bestaan problemen met de toegang tot water vanwege de vervuiling.

Cuenca

In Cuenca staat Frival. Dat is een van de grootste vleesproductiebedrijven van Spanje en hoort bij Grupo Vall Companys. Ook marktleider en distributeur van Mercadona, Incarlopsa is hier sinds 2002 gevestigd en wil  nog eens tussen 1 en 1,5 miljoen varkens in Tarancón (Cuenca) plaatsen. Het bedrijf ontvangt hiervoor 3 miljoen euro van de regering van Castilla- La Mancha. Zo blijkt elk macroveeteeltbedrijf 127.000 euro van de regio te krijgen ter stimulering van de economie in de regio. Over de nadelen voor het milieu wordt hier niet gerept.  

Zamora

Volgens PACMA hebben autoriteiten in Zamora bij Brussel een verzoek ingediend voor de installatie van een macroboerderij voor 20.000 koeien. Ze verzoeken om een speciale behandeling, zodat de provincie meer projecten gerelateerd aan de intensieve veehouderij kan verwelkomen.

Toledo

In Puebla Nueva (Toledo) staat al een macroboerderij met 3.000 varkens, die met 165% de schaal overschreidt van een gemiddeld grote exploitatie. In Pozoblanco (Córdoba) verwacht men groen licht voor een schapenboerderij waar 10.000 lammeren worden ondergebracht in zes hallen.

Op zaterdag 30 september vond er een congres over veeteelt en milieu plaats in Loporzano (Huesca). De organisatie was in handen van Sin Ganaderia Intensa (zonder intensieve veeteelt), die samen met tientallen andere organisaties op het gebied van milieu, landbouw en veeteelt de problemen en uitdagingen in deze sectoren besprak.

Dit vind je misschien ook leuk