Update Catalonië: chaos, verzet en demonstraties

door admin
Update Catalonië: chaos, verzet en demonstraties

Door een algemene staking uit protest tegen het harde optreden van de Spaanse politie op zondag, ligt het stads- en streekvervoer grotendeels plat, zijn wegen geblokkeerd waardoor er lange files ontstaan, in de haven is bijna geen activiteit, veel middenstanders blijven dicht en zelfs grote bezienswaardigheden als het museum voor moderne kunst, La Sagrada Familia en het stadion van FC Barcelona blijven dicht. Scholen en universiteiten zijn gesloten en overal zijn grote manifestaties uit protest tegen het harde optreden van de Spaanse politie van afgelopen zondag. Separatistische Catalanen komen samen voor het hoofdkantoor van de Partido Popular in Barcelona en bij kantoren van de partij Ciudadanos in de regio. Alleen het vliegveld van Barcelona opereert gewoon zoals normaal en reizigers zouden gewoon met taxi’s naar hun bestemmingen worden vervoerd. In Calella en Pineda del Mar in de Maresme dreigden Spaanse politieagenten uit hun tijdelijke hotel te zijn gezet onder druk van de lokale bevolking die het politieoptreden ‘krachtig’ wil ‘veroordelen’ en onder geroep van ‘bezetters weg’. Later werd dit weer ontkend door de betreffende hotels en gemeenten. 

In reactie op de behandeling van de politie in Catalonië is er een spoedbijeenkomst in Madrid op het ministerie van Binnenlandse Zaken met premier Rajoy. De minister van Binnenlandse Zaken Zoido roept alle politieagenten op op hun post te blijven en alles te doen wat gedaan moet worden en binnen de kaders van de wet om zichzelf te verdedigen. De minister beschuldigt Puigdemont ervan de bevolking aan te moedigen tot totalitaire intimidatie van de politie. Hij herhaalde zijn oproep aan de Generalitat om terug te keren naar de legaliteit. 

Ondertussen heeft de Catalaanse regering laten weten dat alle ambtenaren die staken gewoon doorbetaald krijgen. Dit is normaal gesproken in Spanje niet het geval. Wie niet werkt vanwege een staking, hoeft ook niet op zijn salaris te rekenen van die dag. De Catalaanse premier riep op Twitter op tot een ‘vreedzaam, waardig burgerlijk protest’ en ‘laat je niet provoceren. De wereld heeft gezien dat we een vreedzaam volk zijn’. 

In Barcelona zijn enorme aantallen mensen op de been om te protesteren tegen het harde optreden van de politie en om te eisen dat de Spaanse politie de regio verlaat. Anderzijds riepen Spaanse politievakbonden hun leden op om op dinsdag om om 13:30 uur te gaan staken voor de politiebureau’s overal in Spanje om steun te betuigen aan alle collega’s in Catalonië.

De Mossos d’Esquadra heeft een oproep gedaan aan alle burgers om de plaatsen waar politieagenten verblijven in Catalonië te respecteren. Ook roept de organisatie op tot het vermijden van te gespannen situaties om erger te voorkomen.

Ondertussen wacht de regering in Madrid tot premier Rajoy een gaatje vrij heeft in zijn agenda om in het Parlement te debatteren over Catalonië. Waarschijnlijk wordt het volgende week woensdag. Eerst heeft hij nog een reis naar Chili op de agenda staan en donderdag 12 oktober is de ‘Día de Hispanidad’, de nationale feestdag van Spanje.  

Van alle 893 gewonden die zondag zijn gevallen, liggen er nog twee in het ziekenhuis. Een is gewond aan zijn oog, nadat hij er een rubberen kogel in kreeg en een ander wordt behandeld aan de gevolgen van een hartaanval. 

De hackers groep Anonymous heeft dinsadag de website van de regio Madrid gedurende een paar uur platgelegd uit protest tegen het optreden van de politie in Catalonië op zondag.

De dag van het referendum heeft voor een sombere sfeer op de Spaanse markten gezorgd. Andere Europese beurzen staan op winst, maar de beurs van Madrid leverde tot bijna 2 procent in. Ook Spaanse staatsobligaties belandden in het rood. De rente voor Spanje om geld te lenen is gestegen. Aandelen van Catalaanse banken zijn het meest gedaald schrijft de Financial Times.

De PP heeft bekendgemaakt Artikel 155 van de Grondwet pas als allerlaatste middel in te zetten, mocht het nodig zijn om een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië te voorkomen. Volgens dit artikel zou de Spaanse Overheid, mits de toestemming van de Senaat, gedurende een bepaalde periode de bevoegdheden van een Autonome Gemeenschap terug naar zich toe kunnen trekken. Tot de orde is wedergekeerd.

Dit vind je misschien ook leuk