Update Catalonië: Het uur van de waarheid nadert

door admin
Update Catalonië: Het uur van de waarheid nadert

En ook Puigdemont geeft geen milimeter toe en vindt dat Catalonië onafhankelijk moet worden op basis van de resultaten van het illegale referendum van 1 oktober jl. Ondertussen rommelt het flink op sociaal, politiek én economisch vlak en hebben al 24 bedrijven aangekondigd uit Catalonië te vertrekken en locaties elders in Spanje te zoeken voor hun (hoofd)kantoren. Hieronder grote banken zoals Caixabank en Sabadell, maar ook Gas Natural en het biochemische bedrijf Oryzon Genomics. Op dinsdag zelf kondigde verzekeraar Grupo Catalana Occidente nog aan naar Madrid te vertrekken.

De grote vraag

Wat gaat Puigdemont doen en zeggen dinsdag om 19 uur? Dat is de grote vraag. Hij zou om 18 uur verschijnen, maar is om onduidelijke reden vertraagd. Op basis van de snel door het Catalaanse parlement gehaalde referendumwet en de wet op de unilaterale onafhankelijkheidsverklaring, heeft hij al verschillende keren aangekondigd dat dat de enige weg zal zijn die voor hem ligt. 

Kennis genomen van uitslag 1-O

Ondertussen heeft het parlement dinsdag de officiële uitslag ontvangen van het referendum. Men ‘heeft kennis genomen’ van de resultaten van het door het constitutioneel hof verboden referendum. Dit ondanks de unanieme afwijzing van die resultaten door de oppositiepartijen in het Catalaanse parlement. 

Historische toespraak

Bij de naar verwachting historische toespraak in het regioparlement van Puigdemont later vandaag zullen ruim 1.000 journalisten aanwezig zijn van 358 internationale media, naast de pers die sowieso al toegang heeft. Zo’n grote mediabelangstelling is nog nooit voorgekomen, schrijft de krant La Vanguardia. Er wordt rechtstreeks verslag gedaan door journalisten en verslaggevers uit Australië, de Verenigde STaten, Mexico, Japan, Canada, Columbia, Rusland en Chili, onder vele andere.

Het Catalaanse hooggerechtshof heeft maandag de nationale politie het bevel over de beveiliging van het Paleis van Justitie (TSJC) over laten nemen van de Mossos d’Esquadra. Deze Catalaanse politie-eenheid deed in tegenstelling tot wat hen was opgedragen op 1 oktober weinig om het illegale referendum tegen te houden. Wel hebben agenten van de Mossos d’Esquadra het Catalaanse parlement afgezet. Ze reageren hiermee op oproepen aan burgers om rond het parlement te gaan demonstreren. Ook is sinds maandagnacht het Ciutadella park afgezet dat naast het parlement ligt. De dierentuin van Barcelona, die hier eveneens te vinden is, is alleen bereikbaar via een achteringang. Bij deze afzettingen zijn vooralsnog geen agenten aanwezig van de Spaanse nationale politie of de Guardia Civil. 

Vanuit Madrid is nu duidelijk dat Rajoy en zijn regering alle mogelijke middelen die vallen binnen de kaders van de grondwet en het Spaanse strafrecht in zullen zetten om de unilaterale afscheiding van Spanje door de Catalaanse regering tegen te houden. Eventueel wordt zelfs de noodtoestand uitgeroepen op basis van de nationale wet op de veiligheid. Mogelijk worden ook Puigdemont en andere politici vervolgd op verdenking van opruiing en rebellie. Eindelijk is bekend wanneer de Spaanse premier Rajoy voor het eerst het Spaanse parlement toe zal spreken na de gebeurtenissen op 1 oktober. De toespraak van Rajoy zal woensdagmiddag om 16 uur plaatsvinden.

Volgens verschillende media is ook het scenario nog mogelijk dat Puigdemont een ‘symbolische’ onafhankelijkheidsverklaring aflegt die zonder onmiddellijke gevolgen zal zijn. Een andere optie is dat hij aankondigt dat daar in de toekomst naartoe wordt gewerkt, maar dat de onafhankelijkheid voorlopig op de plak blijft liggen. Tot slot kan het zijn dat Puigdemont Madrid uitdrukkelijk oproept de dialoog aan te gaan. Hierop zal het antwoord opnieuw ontkennend zijn, want Rajoy gaf eerder al aan alleen tot dialoog over te willen gaan, als Puigdemont en zijn mede-separatisten terugkeren naar een handelswijze die binnen de wettelijke kaders van de Spaanse grondwet valt.

Dit vind je misschien ook leuk