Kans op WK voetbal 2030 in Spanje en Portugal steeds groter

door admin
Kans op WK voetbal 2030 in Spanje en Portugal steeds groter

Uiteindelijk werd Rusland gastland in 2018. In 2022 is Qatar gastheer en het WK van 2026 wordt in de Verenigde Staten, Canada en Mexico gespeeld. Voor het WK van 2030 zijn Spanje en Portugal binnen Europa nu nog de enige geïnteresseerden. 

De voorzitters Luis Rubiales van de Real Federación Española de Fútbol (RFEF) en Fernando Gomes van de Federación Portuguesa (FPF) hebben in oktober 2020 al hun handtekening gezet onder de officiële kandidatuur voor het Wereldkampioenschap voetbal van 2030. 

Verenigd Koninkrijk en Ierland gaan voor EK 2028

Ook het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland) en Ierland leken geïnteresseerd. Na de uitkomsten van een haalbaarheidsonderzoek hebben zij toch besloten zich terug te trekken voor het WK 2030. In een officiële verklaring hebben de betreffende voetbalbonden bekendgemaakt zich kandidaat te stellen voor de organisatie van het EK in 2028. ‘Dit biedt een vergelijkbaar rendement op de investering als een WK, het Europese toernooi brengt veel lagere kosten met zich mee en biedt de mogelijkheid om sneller winsten te realiseren’, stellen de landen in de verklaring. 

Concurrentie uit Zuid-Amerika?

Concreet betekent dit dat Spanje en Portugal tot dusver de enige Europese gegadigden zijn  om het wereldkampioenschap van 2030 te organiseren. Vooralsnog hebben alleen deze beide EU-landen belangstelling getoond voor het organiseren van dit sportevenement, naast de Zuid-Amerikaanse alliantie die bestaat uit Argentinië, Paraguay, Uruguay en Chili. 

Weinig tegenstand verwacht

Alles wijst erop dat er niet veel tegenstanders meer zullen zijn voor de Iberische optie. De termijn voor het indienen van offertes is volgend jaar maart en de gastheren zullen in september 2023 worden aangewezen. 

Dit vind je misschien ook leuk