Tennistoernooi Madrid Open dit jaar onder vuur vanwege seksisme

door admin
Tennistoernooi Madrid Open dit jaar onder vuur vanwege seksisme

Dit meldde de Spaanstalige site van CNN. Tijdens het Masters 1000-evenement, dat vorig weekend eindigde met Carlos Alcaraz en Aryna Sabalenka als respectievelijk heren- en dameskampioen in het enkelspel, kregen de organisatoren kritiek te verduren over de manier waarop de ballenmeisjes op het hoofdveld gekleed gingen: in topjes en korte rokjes. Naar aanleiding van de kritiek hebben de meisjes hun rokken ingeruild voor lange shorts in de finale van zondag, maar de crop tops bleven.

‘Dit is nog de standaard om meisjes te behandelen ten opzichte jongens die zich niet zo kleden, vertelde Pilar Calvo, woordvoerster van de Vereniging van Vrouwen in de Professionele Sport, aan de Spaanse media Público. ‘Uiteindelijk is het een vorm van machogeweld die zo wijdverbreid is omdat mensen het niet eens beseffen’.

De Madrid Open en IMG – het toernooi maakt deel uit van het rooster van tennisevenementen van het sportmanagementbedrijf – waren niet bereikbaar voor commentaar toen er contact werd opgenomen door CNN Sport.

Ook kritiek op ceremonie

De kritiek op het seksisme bleef echter niet uit, want de speelsters in de finale van het vrouwendubbelspel van zondag beschuldigden de organisatoren ervan hen niet te laten spreken na de wedstrijd. Noch de vrouwelijke winnaars, Beatriz Haddad Maia en Victoria Azarenka, noch de verliezers, het Amerikaanse koppel Jessica Pegula en Coco Gauff, hielden een dankwoord.

‘Ik kreeg geen kans om te spreken na de finale van vandaag’, tweette Gauff teleurgesteld, terwijl Azarenka eraan toevoegde dat het moeilijk was om Leo (haar zoontje) uit te leggen dat ‘mama hem niet kan begroeten’ bij de prijsuitreiking.

‘Ik weet niet in welke eeuw iedereen leefde toen ze die beslissing namen, voegde Pegula er volgens de BBC aan toe. Of dat ze een gesprek hadden en dachten: ‘Wow, dit is een geweldige beslissing en er komt geen verzet’.

Schande

Nummer 7 van de wereld en winnaar van vorig jaar Ons Jabeur noemde het triest en onaanvaardbaar, en voormalig Grand Slam dubbelspel kampioen Rennae Stubbs noemde het een schande. 

Dat was de tweede keer dat Azarenka tijdens de Madrid Open van dit jaar kritiek uitte op de organisatoren van het toernooi, nadat een fan twee foto’s op Twitter plaatste waarop het verschil in grootte te zien was van de taarten die Alcaraz en Sabalenka, die op 5 mei jarig zijn, kregen. Azarenka reageerde op de tweet en zei: Ik kon niet preciezer zijn over de behandeling’.

Dat leidde tot een reactie van toernooidirecteur Feliciano Lopez, voormalig nummer 12 van de wereld en zevenvoudig ATP-winnaar, die zei dat hij verrast was door deze reactie na dit gebaar.

De reden waarom Alcaraz een taart met meerdere verdiepingen kreeg en Sabalenka een taart met één verdieping, was volgens Lopez omdat de Spaanse tennisser net de finale had bereikt, op het hoofdveld speelde en de favoriet was. Ook Lopez was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar toen CNN Sport contact met hem zocht.

Afgelopen zondag kwam ook een ander sportevenement in Madrid in opspraak vanwege een seksistische prijs. Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk