Spaanse vermogenswinstbelasting op de verkoop van een onroerend goed

door admin
Spaanse vermogenswinstbelasting op de verkoop van een onroerend goed

Dat er veel bij een dergelijke grote transactie komt kijken, beseft niet iedereen direct bij het plaatsen van het bordje se vende in de tuin of op het balkon. Het is altijd verstandig een goed geïnformeerde en deskundige advocaat in de arm te nemen met verstand van alle Spaanse wetten en belastingen op dit gebied.

Die zal u namelijk vertellen dat wanneer u uw woning met winst verkoopt, u aangeslagen wordt voor de vermogenswinstbelasting. Die betaalt u op het moment van de verkoop van uw Spaanse eigendom.

Tarief

Het huidige tarief dat van toepassing is inzake de Spaanse vermogenswinstbelasting is 19% voor niet-residenten in Spanje. Deze wordt geheven over het verschil tussen de verkoopprijs, verminderd met het bedrag voor kosten en belastingen inherent aan de verkoop betaald door de verkoper, en de aankoopprijs die is vermeerderd met de kosten en belastingen die inherent zijn aan de aankoop.

Verkoper is niet-resident

Wanneer de verkoper een niet-resident is in Spanje, is de koper verplicht om 3% van de aankoopprijs in te houden en te betalen bij de belastingdienst. Deze 3% dient als aanbetaling van de betreffende vermogenswinstbelasting die voor rekening van de verkoper komt en betaald moet worden, zodra de koop gesloten is.

Wanneer er met de verkoop van een woning geen winst wordt gemaakt of wanneer de inhouding van 3% een hoger bedrag betreft dan dat wat door de verkoper moet worden betaald, heeft deze recht op teruggave van een deel of van het geheel van de eerder genoemde inhouding.

Gedeeltelijk vrijstelling van de vermogenswinstbelasting in Spanje

Gaat het om een onroerend goed dat werd verworven tussen 12 mei 2012 en 31 december 2012 dan geldt er een gedeeltelijke vrijstelling van 50% van de winst die resulteert uit de verkoop van een onroerend goed dat tussen 12 mei en 31 december 2012 werd gekocht. De vrijstelling geldt niet wanneer de aankoop werd gedaan ten behoeve van de echtgenoot of een familielid tot en met de tweede graad inbegrepen, zoals kinderen, broers, zussen of grootouders.

Meer informatie over verkoop woning in Spanje?

Wenst u meer informatie over de verkoop van uw woning in Spanje, neem dan contact op met Welex. Dit advocatenkantoor met jarenlange ervaring in de Zuid-Spaanse vastgoedmarkt staat u graag bij in het hele proces. Welex is gevestigd in Marbella (Málaga), maar biedt haar diensten aan in heel Spanje. Er werken Nederlandstalige advocaten en economen die u graag informeren over alle kosten en belastingen die uit de verkoop van uw woning voortvloeien.

Dit vind je misschien ook leuk