Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen in beleggersland deze week?

door admin
Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen in beleggersland deze week?

Kaspar en Martin beginnen deze aflevering met de val van kabinet Rutte, die ze niet hebben zien aankomen. Ze zien wel het probleem van een demissionair kabinet in de huidige tijd van crisis. Want wat mag zo een demissionair kabinet nu wel en niet beslissen? Volgens Martin komt het de slagvaardigheid in elk geval niet ten goede.

Steunpakket Biden in VS

Kaspar begint over het steunpakket dat Biden vorige week heeft aangekondig ter waarde van 1,9 biljoen dollar. ‘Dat is veel geld’. Desondanks reageerde de beurs niet heel positief. De koersen stegen in elk geval niet zoveel als bij de aankondiging van het vorige steunpakket.

De Beursredacteurs verwijzen in dit verband ook naar het steunpakket van de EU voor Spanje ter waarde van 140 miljard euro. Alleen stelt Europa een flink aantal eisen aan die hulp, zoals een flinke hervorming van het arbeids- en pensioenstelsel.

Tobin taks

De Tobin taks – ook wel Robin Hood taks genoemd – komt eveneens aan bod. Medio januari zal deze in Spanje in werking treden. Het gaat om een belasting van 0,2 procent die geheven wordt op alle beurstransacties van 56 Spaanse beursgenoteerde bedrijven die op dat moment een waarde van meer dan 1 miljard euro hebben. Het oorspronkelijke idee voor deze belasting op financiële transacties is afkomstig van de Amerikaanse econoom Tobin, die in 1981 de Nobelprijs voor economie won. Volgens Martin is het een extra manier om de Spaanse schatkist te vullen.

Carnival Cruise Lines

Positief nieuws volgens Kaspar is dat het bedrijf Carnival Cruise Lines (een Amerikaanse rederij met een groot aantal cruiseschepen) heeft laten weten dat het aantal boekingen voor de eerste helft van 2022 nu al meer is dan het aantal boekingen in de eerste helft van 2019. ‘Wij vragen ons af wie doen die boekingen? Wij in elk geval niet’, grappen de Beursredacteurs.

Tesla

Verder viel het de heren op dat het nieuws dat Tesla van de Amerikaanse overheid 158.000 auto’s moet terugroepen vanwege defecten in de boordcomputers die tot onveilige situaties kunnen leiden als de touchscreens niet werken.  Ondanks dat dit meer dan 30 procent is van wat ze op jaarbasis produceren reageerde de koers volgens Martin niet. ‘Een procentje eraf, voegt Kaspar toe.

Wil je weten wat Kaspar en Martin nog meer bespreken? Bekijk dan de video op deze pagina of klik hier om je te abonneren op het Youtoubekanaal van Hugo Broker Spanje, powered by Saxo Bank. Zo blijf je wekelijks op de hoogte van het laatste internationale beursnieuws. Meer weten? Kijk dan op de website van Hugo Broker.

Lees meer over de overgang van Binckbank Spanje & Portugal naar Hugo Broker powered by Saxo Bank.

Dit vind je misschien ook leuk