Spaanse regering wil zaterdag Artikel 155 in werking stellen

door admin
Spaanse regering wil zaterdag Artikel 155 in werking stellen

Delegaties van de PP en de PSOE kwamen vandaag na tien uur vanochtend bij elkaar nadat de reactie van Puigdemont bekend was, voor overleg over de te nemen maatregelen. Het uitblijven van een duidelijk antwoord na het verstrijken van het ultimatum van vandaag heeft ertoe geleid dat aanstaande zaterdag een speciale ministerraad plaatsvindt waarin maatregelen worden gedefinieerd voor het in werking stellen van het grondwettelijke Artikel 155. Dit artikel moet ervoor zorgen dat “de legaliteit van de autonome Catalaanse regering wordt hersteld”.

Reactie Puigdemont

Puigdemont is niet ingegaan op de mogelijkheid die hij van de regering in Madrid kreeg om nieuwe verkiezingen uit te schrijven en zo het in werking stellen van Artikel 155 te vermijden. Daarmee verliest Catalonië zijn autonomie. In zijn laatste reactie zegt de Catalaanse president: “ondanks alle inspanningen en bereidheid tot dialoog is het enige antwoord dat wij krijgen dat onze autonomie zal worden opgeheven, hetgeen duidelijk maakt dat de omvang van het probleem niet wordt gezien en er geen dialoog mogelijk is”. Hiermee hoopt Puigdemont de in werkingstelling van Artikel 155 nog minimaal een paar dagen te vertragen.

Bescherming Spaanse burgers

De speciale bijeenkomst van het Spaanse kabinet aanstaande zaterdag zal de maatregelen vaststellen die vervolgens voor goedkeuring naar de Senaat gaan. Hiermee moeten “alle Spaanse burgers, inclusief de Catalanen, worden beschermd en de grondwettelijke orde van de autonome gemeenschap worden hersteld”.  

Hoewel de PSOE achter het gezamenlijk genomen besluit staat, wil de partij alleen een zeer beperkte toepassing van Artikel 155, die de publieke dienstverlening zo min mogelijk negatief beïnvloedt en van zo kort mogelijke duur is, aldus José Luis Ábalos, secretaris van de partij. Ook onderstreept hij dat, zolang de maatregelen nog niet definitief zijn goedgekeurd door de Senaat, “alle deuren nog openstaan voor de Catalaanse president om een stap terug te doen”.  

Podemos

Pablo Iglesias van Podemos spreekt zich uit tegen het in werking stellen van Artikel 155. Volgens hem is dit olie op het vuur voor de Catalaanse crisis. Deze maatregel nemen nog voordat de onafhankelijkheid officieel is afgekondigd, betekent volgens Iglesias een democratische achteruitgang.

Ciudadanos

Albert Rivera van Ciudadanos, de partij die instemde met het inwerkingtreden van Artikel 155, zegt dat chantage niet thuishoort binnen een democratie. “We accepteerden geen chantage op 23 februari 1981 (bij poging tot staatsgreep), we accepteerden geen chantage van terroristen en ook nu moeten we chantage niet accepteren”, aldus Rivera.

Dit vind je misschien ook leuk