Alles over het oprichten van een bedrijf in Spanje

door admin
Alles over het oprichten van een bedrijf in Spanje

Voor hen geven we hier een overzicht van wat je moet weten wanneer je een besloten vennootschap in Spanje wilt oprichten. In Spanje heet dat een ‘sociedad limitada’, een S.L. De besloten vennootschap wordt geregeld door de Wet van Kapitaalvennootschappen in het Koninklijk Wetsbesluit 1/2010, van 2 juli. Het minimumkapitaal dat is vereist voor oprichting bedraagt 3.000 euro en is verdeeld in aandelen. Deze aandelen komen toe aan de vennoten op basis van hun inbreng. De vennoten zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap.  

Een besloten vennootschap in Spanje moet worden opgericht ten overstaan van de notaris. Deze doet de oprichtingsakte verlijden en schrijft deze akte vervolgens in in het handelsregister. De oprichtingsakte van de S.L. (Sociedad Limitada, hetzelfde als een B.V. in Nederland) dient de volgende informatie te bevatten.

1. De identiteitsbewijzen van de vennoten en hun verdere persoonlijke gegevens, met inbegrip van hun fiscale identificatienummer of paspoort en NIE-nummer voor niet-residenten, burgerlijke staat en adres.

2. De intentie een besloten vennootschap op te richten.

3. Het maatschappelijk kapitaal en het aantal aandelen dat aan elk van de vennoten toekomt.

4. De statuten, inclusief de naam van de vennootschap, het maatschappelijk doel en de aandelen waarin het is verdeeld, het bestuur van de vennootschap en het nemen van besluiten.

5. Benoeming van de bestuurder van de vennootschap.

De Spaanse vennootschap wordt opgericht voor onbepaalde duur, tenzij in de statuten anders wordt overeengekomen. De inschrijving bij het handelsregister dient binnen twee maanden na de oprichting van de besloten vennootschap plaats te vinden.

De vennootschap kan een website hebben. Over het ontwerp en de uitvoering hiervan moet bij algemene vergadering worden beslist. Nadat de website is gemaakt, zal over elke wijziging of de verwijdering ervan besloten moeten worden door de bestuurder van de vennootschap.

Het akkoord over de aanmaak van de website moet eveneens worden ingeschreven in het handelsregister. Dit akkoord moet vervolgens worden gepubliceerd in het officiële staatsblad van het handelsregister. De afspraken over en de inhoud van de website moet in het akkoord staan vermeld, opdat deze rechtsgevolgen sorteren.

De in handelsrecht gespecialiseerde advocaten van Welex zullen u bij alle formaliteiten rond de oprichting van de besloten vennootschap begeleiden:

  • Verzoek tot certificaat met naam bij het centraal handelsregister.
  • Certificaat van storting bij de bank van het maatschappelijk kapitaal.
  • Bijstand op het notariskantoor.
  • Het verkrijgen van het Spaans Fiscaal Identificatienummer voor de vennootschap en vereffening van de belasting.
  • Inschrijving in het Handelsregister.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op met de advocaten van Welex. Zij kunnen u bijstaan, zodat u met een gerust hart kunt voldoen aan al uw fiscale verplichtingen als zelfstandige ondernemer.

Dit vind je misschien ook leuk