Alles over het voorlopige koopcontract bij aankoop van een huis in Spanje

door admin
Alles over het voorlopige koopcontract bij aankoop van een huis in Spanje

In dit geval is het ook van belang dat u de verschillende soorten voorlopige koopcontracten kent en de verschillende functies die elk ervan heeft. Het Spaanse voorlopig koopcontract staat vermeld in het Burgerlijk Wetboek onder artikel 1454 en is een contract dat gerechtelijk bindend is. De partijen komen hierin de reservering van een aankoop van een woning overeen door middel van een aanbetaling.  Met andere woorden is het een overeenkomst in de aankoop van onroerende zaken tussen koper en verkoper over het recht om een woning te reserveren voor een bepaald bedrag.

In Spanje bestaan er drie soorten voorlopige koopcontracten en het verschil ertussen hangt af van de gevolgen bij niet-nakoming ervan door een van de partijen of door beide partijen.

Bevestigend voorlopig koopcontract

Allereerst is er het bevestigend voorlopig koopcontract in Spanje. Dit is de bevestiging door beide partijen van het koopcontract door middel van een aanbetaling. De functie ervan is dus het bevestigen van het bestaan van een koopcontract, waarin de garantie van de aankoop voor de overeengekomen prijs wordt bepaald, maar waarvan geen afstand kan worden gedaan. In geval van niet-nakoming van het contract door een van de partijen, kan de andere partij ervoor kiezen de nakoming ervan op te eisen of het contract te beëindigen. De schadevergoeding is niet perse het bedrag dat werd aanbetaald, maar kan hoger of lager liggen. Dit hangt af van of de niet-nakomende partij te goede of te kwader trouw heeft gehandeld. De schade moet bovendien worden bewezen

Spaans voorlopig koopcontract met schadevergoeding

Het voorlopige koopcontract met schadevergoeding biedt de garantie van een vervroegde vereffening van schadevergoeding voor het geval het contract niet nagekomen wordt. Het gaat om een contract waarin op voorhand wordt vastgelegd hoeveel de schadevergoeding zal zijn. De benadeelde partij kan ofwel de nakoming van het contract eisen ofwel de beëindiging ervan. De schadevergoeding wordt in dit geval door een rechter vastgesteld.

Voorlopig koopcontract met teruggave van het dubbele

Het voorlopig koopcontract met teruggave van het dubbele is een contract dat toestaat dat de partijen, zowel de koper als de verkoper, afstand kunnen doen van het contract wanneer verplichtingen niet worden nagekomen. Indien de verkoper het bepaalde in het contract niet nakomt, dient hij als schadevergoeding het dubbele terug te geven van wat hij heeft ontvangen. Wanneer de koper de verplichting van de overeengekomen betaling of de termijnen niet nakomt, zal hij daar afstand van doen en/of de tot die dag betaalde bedragen verliezen.

Welex

Denkt u eraan uw woning of een huis in Spanje te kopen of te verkopen, neem dan vandaag nog contact op met de experts in fiscaal, juridisch en boekhoudkundig advies van Welex, vastgoedadvocaten in Marbella, Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk