Is de zorg in Nederland nou echt zoveel beter dan in Spanje?

door admin
Is de zorg in Nederland nou echt zoveel beter dan in Spanje?

Men denkt dan dat de kwaliteit van de Spaanse zorg slechter is dan die in Nederland. Nu is het wel zo dat zowel ikzelf als de meeste medewerksters van Hypotienda al lange tijd niet meer in Nederland wonen. Daardoor hebben wij alleen ervaring met de Spaanse zorg, die is onder te verdelen in publieke zorg (de Seguridad Social) en de particuliere zorg. Beide beschikken over zeer gekwalificeerd personeel en veel specialisten werken zowel in de publieke als in de particuliere zorg. In dit artikel wil ik graag mijn ervaring met een Spaans en een Nederlands ziekenhuis en de verschillen daartussen aanstippen. Wil je meer weten over de verschillen tussen publieke zorg en particuliere zorg in Spanje, volg dan de links.

Serviceniveau

In de afgelopen jaren had ik al wel ervaring opgedaan in een particulier Spaans ziekenhuis, maar onlangs hadden we echter de pech ook enkele dagen in een Nederlands ziekenhuis door te moeten brengen op de kinderafdeling. Daar ik inmiddels al aardig gewend ben aan de service die je in Spanje krijgt, die in mijn ogen nog vaak veel te wensen over laat, stond ik in Nederland steeds versteld over de fantastische service die we in het ziekenhuis ontvingen. Al het verplegend personeel was even aardig en meedenkend. Ook was er overal aan gedacht. De kinderen kwamen niets te kort. Hierbij niet te vergeten dat op dezelfde afdeling helaas ook kinderen lange periodes door moeten brengen. Na diverse malen een babbeltje te hebben kunnen maken met het personeel, werd mij wel duidelijk dat ze allemaal al vele jaren op de kinderafdeling werkten en de meesten ook gespecialiseerd zijn op dit gebied. Opvallend was dat het aantal uur dat ze achtereen mogen werken lager is dan in Spanje. In het Spaanse ziekenhuis hoorde ik verplegend personeel vaak klagen over dat de meesten geen vast contract hebben en over hun te lange werkdagen. Een simpel optelsommetje lijkt mij: tevreden personeel werkt met meer plezier en motivatie.

Bureaucratie

Een opvallend punt vond ik wel dat niet alleen Spanje een hoop bureaucratie kent, maar ook Nederland zo zijn papierwinkel heeft. Voor mijzelf en mijn kinderen heb ik een particuliere zorgverzekering, waardoor de gemaakte medische kosten in Spanje vergoed hadden kunnen worden. Toch wilde ik graag kijken of de internationale zorgpas, die bij de Seguridad Social opgevraagd kan worden, ook werkte. Dat bleek dus nog best wel een gedoe te zijn. Verschillende keren moest ik de ID en internationale zorgpas van mijn zoontje afgeven. Desondanks lukte het de verpleegsters niet de gegevens in het systeem van het ziekenhuis in te voeren. Ze vonden het maar raar dat hij wel Nederlands is, maar geen BSN-nummer heeft. Hoe ze het uiteindelijk opgelost hebben, weet ik niet. Ik heb er in ieder geval niets meer van gehoord. Hetzelfde gebeurde bij de apotheek. Eenmaal uit het ziekenhuis dacht ik even snel bij de apotheek zijn antibioticakuurtje te kunnen halen, maar dat kostte me minstens een half uur. Ook daar wisten ze zich geen raad. Ze konden geen antibiotica afgeven zonder dit te registreren. Echter zonder BSN-nummer kon de apotheekmedewerkster ook hier niets.  

Bovengenoemde ervaring brengt mij tot de conclusie dat de kwaliteit van zorg in beide landen erg goed is. Alleen op het gebied van service kan Spanje nog heel veel leren van het hoge niveau in Nederland. Dat in acht nemend ben ik erg blij dat ik in mijn bedrijf Hypotienda als verzekeringsbemiddelaar wel een dergelijk hoog serviceniveau kan aabieden. De klant en zijn of haar behoeften staan centraal en bij Hypotienda doen wij er altijd alles aan om hen zo snel en transparant mogelijk te helpen. Wij bemiddelen in ziektekostenverzekeringen, autoverzekeringen, woonhuis- en inboedelverzekeringen en ongevallenverzekeringen. Wilt u meer weten, neem dan nu vrijblijvend contact op via info@spanjeverzekering.com of bel naar +34 951 319 383 of kijk op onze website.

Dit vind je misschien ook leuk