Voordelen van een aparte rechtsbijstandsverzekering voor je auto in Spanje

door admin
Voordelen van een aparte rechtsbijstandsverzekering voor je auto in Spanje

De rechtsbijstandsdekking geeft juridische bijstand bij zaken die zijn gerelateerd aan de garanties binnen de autoverzekering. Het is echter erg belangrijk om daarnaast en aanvullend een aparte rechtsbijstandsverzekering voor de auto af te sluiten. De kosten van deze verzekering bedragen slechts €28,- per jaar. Deze dekking is dan inclusief het volgende:

Rechtsbijstand inzittenden

In Spanje vallen inzittenden onder de WA dekking. Echter, wie gaat deze uitkering claimen bij de verzekeringsmaatschappij? Dit gaat niet via de rechtsbijstandsdekking die in de verzekering van de auto zit, want dat zou belangenverstrenging zijn.

Voorbeeld: U rijdt samen met een goede vriend van A naar B. Door een grote plas water op de weg verliest u de controle over het stuur en veroorzaakt een botsing. Zowel uw vriend als uzelf lopen hierbij lichamelijk letsel op. Voor u worden de kosten automatisch via de verzekering vergoedt, maar die van uw vriend niet. De extra rechtsbijstandsverzekering zou deze uitkering voor uw vriend bij uw verzekeraar reclameren.

Tweede expertise bij ontevredenheid over bevindingen van de expert via eigen verzekeraar

Een andere zeer interessante dekking in de aparte rechtsbijstandsverzekering is dat u zelf een tweede schaderapport kunt laten opstellen door een expert, wanneer u het niet eens bent met het rapport van de schade-expert die via de verzekeraar is opgemaakt.

Voorbeeld: Stel dat u schade heeft met uw auto door een aanrijding en deze via de verzekeraar wilt laten repareren. De verzekeraar contracteert dan een onafhankelijke expert die de schade opneemt bij een door u aangewezen garage. Nadat de expert zijn rapport heeft opgemaakt, blijkt dat hij niet de schade aan de koplamp heeft opgenomen die in uw optiek wel is veroorzaakt door de aanrijding. Via de extra rechtsbijstand zal de schade worden opgenomen door een tweede expert. Mochten de twee rapporten overeenkomen, dan kunt u zelf nog op eigen kosten een derde schade-expert contracteren. Als deze derde expert wel aangeeft dat de koplamp gerelateerd is aan de aanrijding, dan krijgt u kosten van dit derde schaderapport vergoedt.

Voorschot uitkering bij aanrijding met auto met buitenlands kenteken

Wat veel mensen ook niet weten is dat bij een aanrijding waarbij twee partijen zijn betrokken er bij de Spaanse verzekeraars onderlinge afspraken gelden over tijdslimieten voor het accepteren van een claim en uitbetaling van de uitkering. Want wat als u nou een aanrijding heeft met een auto met buitenlands kenteken? Zoiets komt regelmatig voor, vooral in toeristische streken. Het kan in zo’n geval heel erg lang duren voordat u de uitkering voor het repareren van de schade ontvangt, ook al is er al wel akkoord gegeven.

Voorbeeld: U wordt aangereden door een auto met een niet Spaans kenteken. Daar deze auto doorgaans niet verzekerd zal zijn bij een Spaanse verzekeraar, gelden in dit geval niet de termijnlimieten zoals deze bij de Spaanse verzekeraars gelden. Na acceptatie van de claim door de tegenpartij kunt u via de extra rechtsbijstandsverzekering een voorschot krijgen voor reparatie tot 10.000 euro.

Onafhankelijk medisch onderzoek bij lichamelijk en/of psychisch letsel

Wanneer u door een aanrijding veroorzaakt door derden, letselschade oploopt, heeft u recht op een schadevergoeding. Vanuit de tegenpartij wordt vaak geprobeerd deze te weigeren of een lager bedrag uit te keren dan waar u recht op heeft. Via de extra rechtsbijstandverzekering wordt er een onafhankelijk medisch rapport opgesteld om op die manier de schadevergoeding te kunnen claimen waar u recht op heeft.

Wilt u een rechtsbijstandsverzekering afsluiten voor uw auto of meer informatie over verzekeringen in Spanje ontvangen, neem dan contact op met Hypotienda.

Dit vind je misschien ook leuk