Honderden Spaanse dorpen en gehuchten zonder kinderen

door admin
Honderden Spaanse dorpen en gehuchten zonder kinderen

Door de snelle vergrijzing en een laag geboortecijfer komen er in steeds meer Spaanse dorpen geen kinderen meer voor. In meer dan 1.000 dorpen is zelfs sinds 2012 geen kind meer geboren. In ruim 600 dorpen zijn er geen kinderen onder 11 jaar meer te vinden.

Villaornate y Castro, een dorp met 360 inwoners in de regio León  is het grootste dorp in Spanje waar geen kinderen onder de vier jaar meer wonen. In 420 andere gemeenten komen er geen kinderen onder de 15 jaar meer voor.

Officiële cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) tonen aan dat 19,1% van de Spaanse bevolking ouder is dan 65 jaar. En de Spaanse bevolking blijft verder vergrijzen. De veroudering komt het meest voor in dorpen in het verre binnenland. 

Vanaf 2008 tot begin 2016 verhuisden 72.645 personen uit de regio Castillië en León naar Madrid. Dit is meer dan de hele bevolking van de stad Zamora bij elkaar met een inwonertal van iets meer dan 65.000. Slechts 8.072 personen zijn daarentegen vanuit de stad naar kleinere dorpen verhuisd. Salamanca, León en Valladolid zijn de Spaanse gemeenten met meer dan 100.000 inwoners met het hoogste percentage 65-plussers van ruim 25%.

Relatief jonge gemeenten

De gemeente met meer dan 100.000 inwoners en de minste ouderen is Parla, dat vlak bij Madrid ligt. Slechts 10% is hier ouder dan 65 jaar. Ook in Fuenlabrada, een gemeente in dezelfde regio, is slechts 10 procent van de inwoners ouder dan 65 jaar. Veel jongeren die de hoge huurprijzen in Madrid niet kunnen betalen trekken naar dit soort plaatsen. Dos Hermanas in Sevilla is de derde stad met het laagste percentage ouderen.

Parla is ook de gemeente met meer dan 100.000 inwoners met het hoogste percentage kinderen tussen de 0 en de 10 jaar. Deze kinderen vormen 15% van het totale inwonersaantal. Daarna volgen de gemeenten Dos Hermans met 12,6% en Torrejón de Ardoz met 12,1%.

Behalve in Castillië en León, slaat de veroudering het hardst toe in Galicië en Asturië. In Murcia, op de Balearen en de Canarische eilanden is de vergrijzing veel minder. De autonome steden Ceuta en Melilla vormen een geval apart;  de geboortecijfers zijn daar weer veel hoger dan in de rest van Spanje. Slechts 11 van elke 100 inwoners van Ceuta is ouder dan 65 jaar, en alleen 10 van elke 100 inwoners van Melilla is 65-plusser. De gemiddelde leeftijd en Melilla is 35 jaar, terwijl het Spaanse gemiddelde 43,1 jaar is. Zamora en Orense (Galicië) zijn de gemeenten met de hoogste gemiddelde leeftijd, ouder dan 50 jaar.

Op politiek en sociaal vlak moet meer aandacht aan dit probleem worden besteed via het pensioenstelsel, het geboortecijfer en het harmoniëren van de relatie tussen familie en werk.  

Andere weetjes

Het dorp Arandilla del Arroyo in Cuenca (Castillië-La Mancha) met slechts 13 inwoners, is het dorp met gemiddeld de oudste inwoners van Spanje. De jongste inwoner is hier ouder dan 60 jaar. 84,6% van de inwoners is ouder dan 65 jaar. Andere dorpen waar het gemiddelde inwoners aantal erg oud is, zijn Castillonuevo (Navarra) en Cobos de Fuentidueña (Castillië en León).

Valle de Bardaji, in Huesca (Aragón) is de gemeente waar de meeste personen ouder dan 100 jaar wonen. 3 op de 35 inwoners is ouder dan 100 jaar. Dat is 8.6% van de inwoners.

Valle de Egüés (Navarra) es het dorp met het hoogste percentage kinderen jonger dan vier jaar. 21,9% van de 20.417 inwoners van dit dorp is jonger dan vijf jaar.

Spanje kent veel bijzonder kleine dorpen en gehuchten. Toch heeft geen enkele regering het ooit aangedurfd om deze kleine gemeenten te fuseren. Villarroya (La Rioja) en Illán de Vacas (Toledo) hebben elk slechts vijf inwoners. Zij zijn de minst bevolkte dorpen in Spanje.

Lees in dit verband ook: Een nieuw leven in een spookdorp over de mogelijkheden die verlaten of bijna verlaten dorpen te bieden hebben.

Dit vind je misschien ook leuk