AVG, de nieuwe Europese Privacy Wet en Spanje

door admin
AVG, de nieuwe Europese Privacy Wet en Spanje

Wellicht is door deze lange periode dez wet een beetje ondergesneeuwd geraakt tussen al het andere nieuws. Toch heeft deze wet betrekking op u als particulier maar zeker op alle ondernemers.

De wet

De databeschermingsrichtlijn uit 1995, die door de toegenomen digitalisering gedateerd was geworden, komt hiermee te vervallen. De belangrijkste veranderingen ten opzichte van de richtlijn uit 1995 zijn het recht op inzage, recht op correctie en verwijdering en recht op dataportabiliteit. Zo kunt u, bijvoorbeeld, wanneer u overstapt naar een nieuwe energieleverancier verzoeken uw gegevens te laten verwijderen. Elk bedrijf dat data beheert (en dat is feitelijk elk bedrijf) dient hieraan gehoor te geven.

De wet geldt dus voor heel Europa, maar ook bedrijven die buiten de EU gevestigd zijn en die gegevens opslaan van Europeanen dienen de wet te volgen. Daarom heeft u recent waarschijnlijk veel mails ontvangen van bedrijven als Facebook, Google en Instagram. Omdat dergelijke bedrijven wel vaker aanpassingen maken worden deze mails vaak nauwelijks gelezen en realiseert men zich niet dat het nu om deze wet gaat.

De wet in Spanje

In het Spaans heet de wet Reglamento General de Protección de Datos (RGPD). In Spanje is feitelijk iedere onderneming of ondernemer verplicht zich hiervoor te registreren bij la Agencia Española de Protección de Datos (AEPD). Een bedrijf dat niet op de een of andere manier beschikking heeft over data is nauwelijks meer denkbaar. Onder data vallen naast persoonlijke gegevens als naam adres en geboortedatum bijvoorbeeld ook e-mailadressen en telefoonnummers.

De bakker op de hoek wordt vaak als voorbeeld aangehaald als een bedrijf waarvan je niet direct zou verwachten dat deze ook een registratieplicht heeft. De bakker heeft echter wellicht personeelsleden, leveranciers of (vaste) klanten die hij belt als de verjaardagstaart klaar is en daarmee beschikt dus ook hij over data.

Niet geregistreerd? Kans op boete

De registratie had iedere ondernemer dus voor 25 mei al geregeld moeten hebben. Heeft u dit nog niet gedaan en heeft u een bedrijf of bent u ‘autónomo’ in Spanje, dan dient u dit alsnog snel te regelen. Wanneer u dit niet doet kunt u dat een boete krijgen van 4% van uw jaaromzet, oplopend tot 20 miljoen euro, al zal het laatste voor de kleine ondernemer niet zo snel aan de orde zijn.

Bij nieuwe wetten en regels is het natuurlijk altijd de vraag: wie gaat er handhaven en hoe? Dat is nu nog niet geheel duidelijk maar dat mag geen reden zijn de wet naast u neer te leggen. Als u bijvoorbeeld een B&B runt en een gast is onverhoopt ontevreden vertrokken kan hij u slechte recensies geven op diverse platforms wat natuurlijk heel vervelend is. Nu kan hij u echter ook aangeven bij de AEPD wanneer deze vermoedt of weet dat u niet aan de wet voldoet. En dan zouden er zomaar eens sancties kunnen volgen.

NB Dit artikel beperkt zich tot de gevolgen voor kleine bedrijven en ZZP-ers. Grote bedrijven hebben verdergaande verplichtingen.

Dit vind je misschien ook leuk