Een op de vier kinderen in Spanje wordt geboren met een keizersnee

door admin
Een op de vier kinderen in Spanje wordt geboren met een keizersnee

Niet alleen in Spanje neemt het aantal keizersnedes toe. Dat gebeurt in de hele wereld. Wereldwijd is het aantal van deze ingrepen verdubbeld sinds het begin van deze eeuw. Tussen 2000 en 2015 nam het aantal toe van 12 procent van alle bevallingen tot 21 procent. Deze cijfers werden gepubliceerd door het medische tijdschrift The Lancet ter gelegenheid van het 22e Wereldcongres van Gynaecologie en Verloskunde dat gehouden werd in Brazilië en georganiseerd door de Internationale Federatie voor Genaecologie en Verloskunde (FIGO).

De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek uitgevoerd in 169 landen. Jaarlijks nam het aantal keizersnedes toe met 3,7 procent tussen 2000 en 2015. Het aantal geboortes via keizersnee was in 2000 16 miljoen op de 131,9 miljoen. Vijftien jaar later was dat 29,7 miljoen op 140,6 miljoen (21 procent). 

Op dit moment komt in Spanje ruim 26 procent van alle levend geboren baby’s via een keizersnee ter wereld. Dit betreft geboortes in publieke en privé-ziekenhuizen. 

In Noord-Amerika nam het aantal keizersnedes aanzienlijk toe van 24,3 naar 32 procent. In Oost-Europa van 19,6 tot 26,9 procent en in Latijns-Amerika en de Caraïben van 32 naar 44,3 procent. 

Volgens Juan León, het hoofd van de afdeling gynaecologie en verloskunde in het universitaire ziekenhuis Gregorio Marañón in Madrid bestaan er veel medisch gerechtvaardigde factoren die de toename verklaren. Hij wijst op de belangrijk toename van het aantal tweelingen dat geboren wordt. Dit aantal nam toe van 1 tot 3 procent en op sommige plekken zelfs tot 5 procent. 

De onderzoekers van de studie die in The Lancet werd gepubliceerd wijzen erop dat de keizersnee levens redt van zowel moeders als baby’s, maar dat deze ingreep alleen uitgevoerd moet worden wanneer dat medisch noodzakelijk is aangezien deze niet vrij is van risico’s voor zowel moeder als kind. Een keizersnee kan volgens hen namelijk wijzigingen veroorzaken in de ontwikkeling van het immuunsysteem van de baby en het risico op allergie of astma vergroten. ‘Kinderen die geboren worden via een keizersnee beschikken over minder weerstand, meer problemen met allergiën en astma’, legt Juan León uit.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om tot een consensus te komen aangezien in vijftien landen, waaronder de Dominicaanse Republiek, Brazilië, Egypte of Turkije, het aantal keizersnedes al boven de 40 procent uitkomt. Ook moeten grote verschillen tussen regio’s opgeheven worden en tussen rijke en arme bevolking of tussen de publieke en de private zorgsector. 

Dit vind je misschien ook leuk