Hoe werkt de verzekering in geval van schade door overstromingen en noodweer?

door admin
Hoe werkt de verzekering in geval van schade door overstromingen en noodweer?

Het zogenaamde weerfenomeen DANA ‘Depresion Aislado en Niveles Alto’ zorgde met name in de nacht van zaterdag op zondag tot hevige regenval. DANA is een terugkerend fenomeen aan het begin van de herfst, waarbij de warme lucht van de Middellandse zee botst met de koude lucht vanuit het binnenland. In Spanje wordt dit ook wel ‘La gota fria’ genoemd, de koude druppel.

Hoeveel schade er is opgelopen is nog niet bekend, maar zal zeker tot in de miljoenen oplopen. En we zijn nog niet van DANA af want volgens de weersvoorspellingen is er kans dat in de loop van deze week dit verschijnsel nog een keer terugkomt. Laten we hopen van niet.

Wat als je schade hebt door overstromingen?

Maar wat als je schade hebt door de overstromingen als gevolg van de hevige regenval? Hoe werkt dit met de verzekering en wat wordt wel of niet gedekt?

Nationaal rampenfonds

Standaard wordt in de opstal- en/of inboedelverzekering schade door natuurrampen niet vergoed. Niettemin heeft Spanje een nationaal rampenfonds (Consorcio de Compensación de Seguros). Iedereen die een Spaanse verzekeringspolis heeft voor zijn huis, draagt automatisch een percentage af aan dit rampenfonds. Het noodrampenfonds dekt natuurrampen zoals bijvoorbeeld aardbevingen of overstromingen. Hieronder vallen dus ook bijvoorbeeld auto’s die zijn ondergelopen met water en schade als gevolg overstromingen in huizen, bedrijfsruimten of garages.

Schade kan direct worden gemeld bij het rampenfonds via: +34 902 222 665/ 952 367 042 of via www.consorseguros.es. Dit kan ook in het Engels. Zorg dat je de volgende gegevens paraat hebt:

•         Paspoortnummer/ NIE-nummer

•         Polisnummer

•         Bankrekeningnummer

•         Je eigen telefoonnummer of dat van een contactpersoon (dan    naam en telefoonnummer)

•         Je eigen e-mailadres of dat van de contactpersoon.

Zijn je gegevens eenmaal genoteerd dan ontvang je een claimnummer en een afspraak met een schade-expert die de schade komt inventariseren.

Zonder Spaanse verzekering geen schadevergoeding

Wanneer er geen eigen opstal- en/of inboedelverzekering is en er dus ook geen premie afgedragen wordt aan het noodrampenfonds, is er ook geen recht op dekking via dit fonds.

Hypotienda

Heb je vragen over bovenstaande informatie of wil je meer informatie over de verschillende verzekeringen in Spanje, neem dan contact op met Hypotienda of kijk op onze website. Hypotienda bestaat uit een enthousiast Nederlands team van deskundigen voor al je verzekeringen in héél Spanje. Nederlandstalige hulp bij het afsluiten van een verzekeringspolis in Spanje is kosteloos. Tijdens kantooruren zijn we te bereiken via +34 951 319 383 of via info@hypotienda.com.

Dit vind je misschien ook leuk