Tips voor een actieve strandvakantie aan de Costa de la Luz

door admin
Tips voor een actieve strandvakantie aan de Costa de la Luz

Want ook al zijn voor deze streek tussen oktober en maart ook geen weergaranties te geven, de kans dat je er dan heerlijke zonnige dagen treft, is wel degelijk groot! En wanneer je iemand bent die niet alleen maar op het strand wil liggen, maar ook op avontuur wil en houdt van wat fysieke uitdaging, is de Costa de la Luz een aanrader. Dit is de kust van de provincie Cádiz aan de Atlantische Oceaan in het zuidwesten van Andalusië. 

Denk hier aan prachtige, witte en veelal verlaten zandstranden, excursies om walvissen en dolfijnen te spotten, wandelen, parapente, fietsen, paardrijden op het strnd, kajakken op zee en noem maar op. Daarom geven we je hier 10 tips die je ertoe kunnen verleiden je volgende vakantie in dit prachtige hoekje van Andalusië door te brengen!

1. Dolfijnen en walvissen spotten

Vanuit Tarifa, het meest zuidelijke puntje van Europa, kun je tijdens twee tot drie uur durende boottochten deze prachtige dieren van dichtbij bekijken. Laat je meevoeren in hun spel en volg hun gracieuze bewegingen door de golven van de Straat van Gibraltar, daar waar de afstand tussen Afrika en Spanje slechts 14 kilometer is. Van april tot en met oktober vertrekken er dagelijks meerdere boten. Kosten van zo\’n tripje liggen rond de 30 euro per persoon. 

2.  Kitesurfen

De vrijwel onafgebroken aanwezige wind in dit hoekje van Spanje waar het Middellandse Zeeklimaat en dat van de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten, zorgt ervoor dat Tarifa hét mekka is voor wind- en kitesurfers. Maar ook langs andere stukken van de kust meer richting Cádiz toe is het prima toeven voor zowel beginnende als gevorderde surfers. In El Palmar en Conil de la Frontera zijn meerdere surfscholen. Kitesurfen kan ook goed in de Rio Salado bij Conil, de Baai van Trafalgar bij Caños de Meca, de baai van Bolonia bij het dorpje El Lentiscal en natuurlijk de bekende stranden Los Lances en Valdevaqueros bij Tarifa. Prijzen liggen rond 70 euro voor 4 uur surfen.

3. Birdwatchen bij Straat van Gibraltar

Omdat de Straat van Gibraltar een van de belangrijkste vogel-migratiegebieden tussen Europa en Afrika is, kun je hier onvergetelijke birdwatchingexcursies maken onder begeleiding van bijvoorbeeld het bedrijfje Birding The Strait. 

4. Parapente vanaf Vejer de la Frontera

Voel je zo vrij als een vogel en jump van een rots af om een prachtige parapente-vlucht te maken. Vejer de la Frontera ligt op een heuvel van 220 meter en vanaf de zuidwestkant, met zicht op de Atlantische Oceaan, worden dagelijks (met gunstige wind) parapentevluchten gemaakt. Dit levert je een onvergetelijke ervaring op en iedereen meteen redelijke conditie kan het doen. Duovluchten met ervaren instructeurs zijn ook mogelijk. Voor een vlucht van ongeveer 20 minuten betaal je circa 50 euro per persoon.

5. Fietstours in Cádiz

De geschiedenis gaat ruim drieduizend jaar terug in de oudste havenstad van Europa, Cádiz. De stad ligt op 40 minuten rijden van Vejer de la Frontera en op een schiereiland, zodat je er altijd omringd bent door de zee. Er liggen prachtige oude monumenten, de stad telt vele uitkijktorens en het Carnaval is wereldberoemd. De stad is vlak en dus ideaal om per fiets te verkennen.

6. Kajakken op zee

In de baai van Trafalgar en langs de hoge kliffen van La Breña worden kajak-tours georganiseerd. Zo ontdek je paradijselijke baaitjes waar je zonder bootje niet gauw komt. Tarieven voor een dag liggen rond de 40 euro per persoon, inclusief al het materiaal en Spaans sprekende begeleiding. Je kunt ook zelf een kajak huren.

7. Tapas- en Flamencotour in Jerez de la Frontera

Andalusië en flamenco horen bij elkaar. Zo ook Andalusië en tapas. Maak kennis met de allerleukste tapasbarretjes en woon een spetterend flamenco-optreden bij. In Jerez, beroemd om de sherrywijnen, wordt in de \’Tabancos\’ tapasbarretjes sherry uit het vat geserveerd. Ondertussen geniet je van een intens flamenco-optreden. Ardanza Reizen organiseert een tour met een gids voor je! 

8. Fietstocht door Sevilla

Sevilla is fietsstad bij uitstek, met veel ruimte voor fietsers. De fiets is ook een uitstekend vervoermiddel om deze stad beter te leren kennen en langs alle prachtige monumenten en andere bezienswaardigheden te fietsen. Omdat het toch een stad is met meer dan een miljoen inwoners, zijn de afstanden aanzienlijk. Daarom is een fiets ideaal. 

9. Wandelen aan de Costa de la Luz

Langs de Costa de la Luz is het prachtig wandelen. Of je nu kiest voor een eindeloze strandwandeling of voor een tocht door de bergen. Langs het strand kun je bijvoorbeeld in twee uur lopen tussen El Palmar naar Conil de la Frontera en weer terug. Natuurgebied La Breña biedt eveneens prachtige routes door het\’broccoli-bos\’ hoog boven de kliffen tussen Barbate en Caños de Meca (3,5 uur). 

10. Paardrijden op het strand

Wat is er mooier dan over het strand draven langs de in de avondzon schitterende golven met uitzicht op een indrukwekkende zonsondergang? Vrijer zul je je zelden voelen. Je zult ook door de duinen kunnen galopperen. Vanuit El Palmar worden paardrijtochten van twee tot tweeëneenhalf uur georganiseerd op het strand van La Mangueta met Engelssprekende begeleiding voor beginners en gevorderden. Kosten circa 60 euro per persoon.

Ardanza

Wil je meer weten over bovengenoemde activiteiten? Neem dan contact op met Ardanza. Ardanza organiseert bijzondere individuele rondreizen door Spanje en Portugal. Zorgeloze routes voor nieuwsgierige reizigers die op hun gemak de beroemde, maar ook de onbekende parels ver van de massa willen ontdekken. Dagelijks wacht een gastvrij verblijf in een karaktervolle en kleinschalige accommodatie, een fijn appartement, een landelijke Cortijo, een huisje aan zee of een sjieke Parador. Deskundig advies en verrassende tips zijn gegarandeerd want Anne en Arco, oprichters van Ardanza, wonen zelf al sinds 2007 in Spanje!  

Dit vind je misschien ook leuk