Buitenlanders blijven veel huizen kopen in Spanje

door admin
Buitenlanders blijven veel huizen kopen in Spanje

Dat is een toenme van 7,5 procent op jaarbasis. De cijfers zijn afkomstig van het Colegio de Registradores de la Propiedad (het beroepscollege van registratiebureaus voor vastgoed). In heel Spanje veranderden 516.680 woningen van eigenaar. Dat is het hoogste aantal aankopen van de afgelopen tien jaar met een toename van 11,3 procent en voor een gemiddelde prijs die 8,7 procent hoger lag dan een jaar eerder. Het gewicht van de buitenlandse aankopen hierin nam desalniettemin af tot 12,6 procent. Dat is het laagste aandeel sinds 2013.

Britten, Fransen en Duitsers

Ondanks de onzekerheid over de brexit eind deze maand vormden Britten nog steeds de grootste groep onder de buitenlandse kopers met 15,3 procent van alle buitenlandse aankopen. Daarna volgden de Duitsers (7,4%), Fransen (7,4%), Belgen (6,3%), Zweden (5,9%), Roemenen (5,5%) en Italianen (5,4%). Het aantal Britten dat een woning kocht in Spanje nam zelfs weer een beetje toe.

Oostkust en Balearen

De meeste transacties door buitenlanders in Spanje zijn gedaan aan de Spaanse oostkust en op de Balearen. Daaruit blijkt dat veel buitenlanders nog steeds woningen in Spanje kopen uit toeristische overwegingen. 

Provincie Alicante

Dit betekent dat de huizenmarkt in de provincie Alicante blijft profiteren van het feit dat de buitenlanders graag woningen in Spanje kopen en dan met name aan de oostkust. Volgens het college van notarissen werden in 2018 23.060 woningen gekocht in de provincie Alicante. Dat is een toename van bijna 7 procent ten opzichte van 2017. Ook gaat het hier al om het achtste opeenvolgende jaar dat het aantal huizenaankopen door buitenlanders in de provincie Alicante stijgt. Het aantal transacties door buitenlanders lag in 2018 bijna drie maal hoger dan in 2010.

Grote toename Nederlandse kopers

Britten kochten ook in Alicante weer iets meer woningen dan in 2017. Met een totaal van 4.931 huizen is dat een toename van 9,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Andersom is het juist wat Belgen en Zweden betreft. Waar mensen van deze nationaliteiten in 2017 nog opvallend veel woningen kochten, daalde dat aantal in 2018 met respectievelijk 5,5 en 4,6 procent tot 2.430 en 2.339. Het aantal Nederlanders dat een woning kocht in de provincie Alicante toonte juist een grote stijging. In 2017 kochten Nederlanders nog 994 huizen in Alicante, in 2018 steeg dat aantal met 12,1 procent tot 1.115 woningen.

Nederlandstalige makelaarskantoor in Spanje

Wilt u ook een huis kopen in de provincie Alicante, de regio Murcia of Andalusië? Neem dan contact op met het Nederlandstalige makelaarskantoor CasaLasDunas. Dit familiebedrijf is al jarenlang actief aan de Spaanse costa’s en beschikt over een compleet aanbod van koopwoningen (zowel nieuwbouw als bestaande woningen). 

Dit vind je misschien ook leuk