Spaanse rechter weigert hulp bij zelfdoding als gendergeweld te behandelen

door admin
Spaanse rechter weigert hulp bij zelfdoding als gendergeweld te behandelen

Hier heeft rechter Begoña López Anguita nu echter geweigerd om de zaak te onderzoeken, omdat er naar haar zeggen geen enkele sprake is van geweld tegen de vrouw. ‘Deze hulp bij zelfdoding van een ernstig zieke die daar uitdrukkelijk om heeft verzocht, vormt geen manifestatie van enige vorm van fysiek of psychologisch geweld of beperking van de vrijheid’. Tegen de beslissing van deze rechter kan nog steeds in hoger beroep worden gegaan. Desondanks heeft de openbaar aanklager al laten blijken daar geen voorstander van te zijn.

Hernández wilde het debat over euthanasie en hulp bij zelfdoding in Spanje weer nieuw leven inblazen. Hij nam diverse video’s op waarin zijn vrouw Maria José Carrasco aangeeft haar leven te willen beëindigen en maakte een opname van het moment waarop hij zijn vrouw het glas met de dodelijke substantie waaraan ze uiteindelijk is overleden, aanreikt. Hernández beschikt eveneens over een wilsverklaring van zijn vrouw dat ze haar leven wil beëindigen. Carrasco leed al dertig jaar aan de ziekte multiple sclerose (MS) en was er slecht aan toe.

Euthanasie in Spanje

In Spanje zijn euthanasie en hulp bij zelfdoding bij wet verboden. Beide gelden als misdrijf en zijn strafbaar op basis van het Spaanse wetboek van Strafrecht. Hernández werd dezelfde dag waarop zijn vrouw stierf gearresteerd. Bij die arrestatie vertelde hij de politie wat er was gebeurd en overhandigde hen de video’s. Met de video’s en de wilsverklaring hopen Hernández en zijn advocaat voldoende bewijs in handen te hebben waaruit blijkt dat het de vrijwillige keuze van zijn vrouw was om te sterven.

Hun zaak is de eerste waarbij een familielid de hulp bij zelfdoding publiekelijk bekent, toont en daarom betrokken raakt bij een rechtszaak. Carrasco en Hernández maakten al eerder duidelijk dat ze met deze manier van handelen hopen ook andere personen in eenzelfde situatie te kunnen helpen en ‘niemand anders deze moet ondergaan’.

Wetsvoorstel

Het koppel had nog tijden hoop dat het huidige Spaanse parlement een euthanasiewet zou aannemen. Het wetsvoorstel, dat er wel was, kwam echter niet door het parlement voordat dit in maart werd ontbonden.

In het wetsvoorstel stond de mogelijkheid om ‘het al verwachte einde van het leven te helpen en te voorkomen dat het lijden van mensen die lijden aan een ernstige en ongeneeslijke ziekte of chronische ernstige handicap, wordt verlengd’. Daarom besloten Angel en Maria te wachten. De grootste angst van de vrouw was het lot van haar man als hij haar zou helpen bij haar levenseinde. Een angst die nu niet ongegrond blijkt te zijn geweest.

Dit vind je misschien ook leuk