Vijf factoren die de Spaanse vastgoedmarkt bepalen

door admin
Vijf factoren die de Spaanse vastgoedmarkt bepalen

In 2018 kochten 65.506 buitenlanders een woning in Spanje. Dat is 1.259 per week (of 250 per werkdag!), + 7,6% meer dan in 2017 en het negende opeenvolgende jaar van toegenomen transacties. Tegelijkertijd is de huizenmarkt enorm actief: het afgelopen decennium zijn er nog nooit zoveel huizenverkopen als in 2018 geweest! 

Dagelijks zien we artikelen, websites of mailings met vastgoedmarktstatistieken, maar helaas ontbreken vaak praktische inzichten en visie. Bovendien is het verleden misschien niet het beste kompas voor uw toekomstige beslissingen in een veranderende markt! Onroerend goed in Spanje is en blijft dit jaar een hot topic en buitenlandse kopers zijn er meer dan ooit verliefd op. Raf Jacobs van Inspire deelt in dit artikel zijn waarnemingen en opinie over de toekomst van de Spaanse huizenmarkt. Een relevant onderwerp voor velen bij wie een huis kopen in Spanje op dit moment leeft als idee voor de nabije toekomst. 

Vijf factoren die de vastgoedmarkt in Spanje bepalen

Een residentiële vastgoedmarkt wordt fundamenteel bepaald door de algehele gezondheid van de economie van een land en door het niveau van de rentetarieven (kosten van het lenen van geld). Op zeer lokale niveaus in Spanje kunnen we bovendien spreken over echte, door buitenlanders gedreven markten.

1. Spanje bevindt zich in een expansieve economische cyclus en een goede economie betekent werkgelegenheid, stijgende inkomens, optimisme en vertrouwen, gematigde inflatie, enz. Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) voorspelt dat de Spaanse economie sterker zal groeien dan de Eurozone: Spanje + 2,2 % versus Eurozone +1,6 % in 2019. Dat is bovendien beter dan Duitsland, Frankrijk (en het Verenigd Koninkrijk).

2. De rentetarieven zijn historisch laag in Spanje. Het is nooit goedkoper geweest om geld van de bank te lenen. Dit is een enorme hulp voor veel kopers om toegang te krijgen tot hun droomhuis en voor beleggers om hun financiële rendement te vergroten (het geld van de bank gebruiken als goedkope machine om geld te creëren). De ECB (Europese Centrale Bank) heeft bevestigd de rentetarieven laag te houden tot het einde van 2019 (een stijging was verwacht na de zomer). Pas wel op, de rente zal niet zo laag blijven en banken zijn op zoek naar alternatieven om hun marges te vergroten!

3. Alternatieven voor uw spaargeld zijn slecht. Het is duidelijk dat bankdeposito’s, beleggingsfondsen, obligaties en aandelenmarkten zeer teleurstellend kunnen zijn. De Centrale Bank van Spanje voorspelt een rendement van 11,2 % op woningen in Spanje voor 2019. Vergelijk dat eens met de rente die je bij de bank krijgt! Geld lenen kan bij 1,5 – 2,8 % (vaste rente onder 2 %) en 11,2 % rendement opleveren. Het loont om dat strategisch gesprek te voeren. 

4. De expat-dimensie: buitenlandse kopers, vaak met een hoger beschikbaar inkomen dan de lokale bevolking, maken lifestyle keuzes met een of meerdere eigendommen in Spanje en betalen extra voor de locatie of bepaalde wow-factoren. Dat is een zeer lokaal effect, voornamelijk in kustgebieden en in delen van Barcelona en Madrid. Het creëert micromarkten die zich anders gedragen dan vergelijkbare markten zonder expat-koopactiviteit. Gedetailleerde lokale kennis van deze gebieden is essentieel om de implicaties en kansen voor u te begrijpen. Het heeft een rechtstreekse invloed op de koopprijzen maar ook op de prestaties van uw eigendom op de huur- en verkoopmarkt.

5. Spaans vastgoed is goedkoop in vergelijking met veel andere landen. Spanje biedt een onvergelijkbare levensstijl en het dagelijkse leven is er veel goedkoper. Woningen in Barcelona bijvoorbeeld kosten gemiddeld de helft minder dan in Parijs en de Spaanse Costa’s leveren prachtige droomwoningen voor prijzen die onbestaande zijn in België of Nederland.

Raf Jacobs woont 18 jaar in Barcelona en is als econoom gespecialiseerd in financiën en gepassioneerd door vastgoed. Hij is bestuurslid van de Spaanse Verenigingen voor Property Finders en heeft jarenlange ervaring als managementconsultant. Hij is bovendien oprichter en CEO van Inspire Boutique Apartments, een innovatief vastgoedadviesbureau.

Dit vind je misschien ook leuk