Genieten in het groene Spanje met nieuwe reisgids

door admin
Genieten in het groene Spanje met nieuwe reisgids

Deze drie streken zijn volgens auteur Emmie Declerck verbonden door hun cultuur, gastronomie, geschiedenis en de bekende pelgrimsroute Camino de Santiago. De uit België afkomstige auteur Emmie Declerck woont al jaren in culinaire badstad San Sebastián, het vertrekpunt in haar reisgids én een reisbestemming die sterk aan populariteit wint. Zo nam de Amerikaanse filmregisseur Woody Allen deze zomer een film op in San Sebastián, tegen de achtergrond van het Internationale Filmfestival dat er momenteel plaatsvindt. Dit jaarlijkse Filmfestival trekt er sinds de jaren ‘50 al de grootste internationale filmsterren.

Pinxtos en sterren

San Sebastián, de stad met de bruisende ‘pintxos’-bars (Baskische tapas) en de meeste Michelinsterren per capita in de wereld (!), kreeg deze maand bovendien een prijs uitgereikt voor duurzaam toerisme. De grootste stijging in het internationale toerisme kwam er sinds San Sebastián in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa werd. Maar ook in hotspot Bilbao, de stad van het beroemde Guggenheim museum, komen nu opvallend meer Nederlandstalige toeristen. 

Een goed moment dus voor de verschijning van deze Nederlandstalige, allesomvattende reisgids Baskenland, Rioja & Navarra, die naast tips voor culinaire hoogstandjes en onontdekte gebieden ook culturele achtergrond, historische anekdotes en bovenal een persoonlijke selectie biedt van het beste van de drie streken om te bezoeken. Deze ontdekkingstocht is prachtig geïllustreerd met meer dan 200 foto’s voornamelijk van de auteur zelf. 

In alle drie de streken is het volop genieten van de beste lokale producten en wijnen, verfijnde gastronomie, unieke spa’s, opvallende architectuur, sprookjesachtige kastelen, magische filmlocaties, kerken en kloosters vol legendes,… Zelfs La Rioja heeft haar eigen ‘Guggenheim’, in een schitterend wijngaardlandschap, zoals te zien op de cover. Het rustige maar diverse Navarra zit dan weer vol verrassingen, ongerepte natuur en wandelroutes, langs de mooiste watervallen.

De witte stad

Extra aantrekkelijk in Baskenland zijn de authentieke kustdorpjes en natuurgebieden, het heerlijke groen langs de kliffen aan het blauw van de Atlantische oceaan, en verborgen schatten als Vitoria, al uitverkoren als ‘Green Capital’ en Culinaire Hoofdstad. Net is ook de internationale bestseller De Stilte van de Witte Stad – Vitoria dus – van Eva Sáenz de Urturi uit het Spaans vertaald naar het Nederlands. De verfilming komt dit najaar in de bioscoop en sinds de publicatie van het boek alleen al is het toerisme in Vitoria verdubbeld.

Woody Allen

De nieuwe romantische komedie van Woody Allen, Rifkin’s Festival, doet daar straks ongetwijfeld een schepje bovenop voor San Sebastián. De film toont het verhaal van een ouder Amerikaans koppel (Gina Gershon en Christoph Waltz): beide partners worden in het Filmfestival van San Sebastian elk op een ander verliefd. 

Over zijn zomer filmen in San Sebastián zei Woody Allen: “Ik verlaat mijn huis in New York niet graag voor lang, maar San Sebastián is een uitzonderlijk mooie stad en het leek een plek waar mijn gezin en ik van konden genieten.”

Reisgids bestellen

In de reisgids Baskenland, Rioja & Navarra, vanaf nu online te bestellen en te koop in winkels in België en Nederland, vermeldt auteur Emmie Declerck ook nog andere films, series of boeken die op deze drie unieke streken zijn geïnspireerd, zoals Game of Thrones. Emmie Declerck heeft ook een column, Groeten uit San Sebastian, en schrijft artikelen in Por Favor magazine, het driemaandelijkse magazine over Spanje van dezelfde uitgeverij Edicola. Ze coördineerde en redigeerde de volledige PassePartout Spanje-boeken reeks waarin haar reisgids verschijnt, en samen met haar boek kwamen deze zomer nog reisgidsen uit in deze reeks over het steeds populairdere groene noorden van Spanje: Asturië & Cantabrië en Galicië

Dit vind je misschien ook leuk