Wat is duurzaam beleggen?

door admin
Wat is duurzaam beleggen?

Met uw keuzes voor bepaalde beleggingen kunt u ook een steentje bijdragen aan een andere, hopelijk betere, wereld. Maar wat is duurzaam beleggen eigenlijk? Nik Rainer is de Britse accountmanager van BinckBank Spanje en zijn artikel is uit het Engels vertaald.

Er is een officiële richtlijn opgesteld, de Principles for Responsible Investment. Deze richtlijn wordt onderschreven door de Verenigde Naties en voor het bepalen of iets wel of niet duurzaam is wordt gekeken naar de impact van de investering op het milieu en de maatschappij en naar het beleid van het bedrijf. Bedrijven die niet alleen naar de financiële belangen van de aandeelhouders kijken maar ook serieus rekening houden met de belangen van de (niet direct bij het bedrijf betrokken) maatschappij. Als je dus belegt in de bedrijven die aan deze richtlijnen voldoen dan weet je dat ze het milieu geen schade toebrengen, eerlijk met hun personeel omgaan en geen mensen of bronnen uitbuiten.

Mijn weg naar duurzaamheid

In mijn jonge jaren was ik werkzaam bij een investeringsbank in The City. Het waren de jaren negentig en duurzaam was nog een onbekend begrip. Een vriend vertelde me dat hij alleen in duurzame bedrijven en fondsen belegde. De rendementen waren niet zo hoog als bij investeringen in andere fondsen maar hij voelde zich een stuk beter wetende dat het geld dat hij verdiende niet over de rug van anderen of het milieu was verdiend.

Ik snapte toen niet waar hij het over had. Maar ondertussen ben ik ouder en wijzer geworden en begrijp dat je door het investeren in bedrijven die er bewust voor kiezen niet mee te doen aan het uitbuiten van mensen en de aarde een goed gevoel kunt krijgen en tegelijkertijd winst kunt maken. Een beetje het idee van een maatpak dragen met Birkenstock sandalen en een vriendschapsarmband.

Nieuw verschijnsel?

Was mijn vriend in de jaren negentig een verlichte geest en is de rest van de mensheid nu pas doordrongen van het belang van duurzaam investeren? Nee, het in ere houden van principes bij investeren bestaat al eeuwen. De Sharia (Moslim wetgeving) verbiedt al sinds jaar en dag het investeren in banken en de Methodisten stellen dat je geen winst mag maken over de rug van je naasten. Maar pas in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw begonnen mensen bewust te investeren in coöperaties en fondsen die het milieu beschermen. Ook fondsen die niet in de tabaks- of wapenindustrie investeren werden populair. In de jaren negentig werd de eerste officiële Responsible Investment fondsen opgericht en kwam er een speciale index om de prestaties te meten.

Geitenwollen sokken?

Uit onderzoek van Morgan Stanley blijkt dat duurzame fondsen ondertussen net zo goed of beter presteren van de traditionele fondsen. Dit is natuurlijk geen garantie voor de toekomst en de hoogte van het rendement hoeft niet de belangrijkste reden voor uw keuze voor een duurzaam fonds te zijn. Als we even in de database van BinckBank kijken zien we dat steeds meer klanten in duurzame fondsen en bedrijven beleggen. Daarbij zijn beleggingen in duurzame energie het meest populair.

Draagt BinckBank een maatpak met sandalen?

Alles goed en wel om over duurzaam beleggen te schrijven, maar doen we bij BinckBank ook iets aan duurzaamheid? Ons hoofdkantoor in Amsterdam is uitgerust met een koel- en verwarmingssysteem dat gebruik maakt van natuurlijke processen binnen en buiten het pand. Daardoor wordt 75% minder CO2 uitgestoten dan bij conventionele verwarmingssystemen. Bij de keuze voor kantoorapparatuur zoals printers hebben we gekeken naar energieverbruik en de mogelijkheid om minder materiaal te verbruiken. Zo is het papierverbruik verminderd, het energieverbruik en de CO2 uitstoot door printers met 30% gedaald.

Zelf duurzaam beleggen via BinckBank

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan een toekomst voor uzelf en de planeet? Via de SaxoPRO en Saxo Investor platformen kunt u zelf direct beleggen in meer dan 40.000 beleggingsinstrumenten op 36 beurzen wereldwijd.

Een greep uit de Exchange Trade Funds die aan de duurzaamheidsprincipes voldoen:

  • iShares MSCI KLD 400 Social ETF
  • SPDR SSGA Gender Diversity Index ETF
  • Invesco Solar ETF
  • iShares Dow Jones Global Sustainability Screened UCITS ETF
  • Think Sustainable World UCITS ETF
  • MSCI World Socially Responsible UCITS ETF

U kunt bovendien altijd rekenen op de steun van het team van BinckBank Spanje als u vragen heeft over bijvoorbeeld het opstellen van uw strategie. Deze service is kosteloos, u krijgt geen individueel beleggingsadvies.

Ook als u liever niet zelf belegt maar wel wilt investeren in duurzame fondsen kunt u bij ons terecht. Saxo Bank en Brown Investments hebben samen een portfolio van ethisch verantwoorde aandelen opgesteld waar u via het Saxo Select in kunt investeren.

Even praten?

Ons kantoor is op werkdagen open van 9 tot 18 uur en u bent van harte welkom voor een kopje koffie en een goed gesprek. Natuurlijk kunt u ook altijd bellen (+34 952 924 011) of mailen naar info@binckspanje.com

Dit artikel is vertaald uit het Engels en geschreven door Nik Rainer, de Britse accountmanager van BinckBank Spanje.

Beleggen brengt risico’s met zich mee, uw inleg kan minder waard worden. Wij adviseren u, alleen in beleggingsinstrumenten te investeren als u op de hoogte bent van de werking en risico’s van deze producten.

Dit vind je misschien ook leuk