De waanzinnige voorspellingen voor 2020

door admin
De waanzinnige voorspellingen voor 2020

De ‘Saxo Bank 2020 Outrageous Predictions’ biedt tien spraakmakende maar hoogst onzekere toekomstvisies met een knipoog, die elk jaar door de Saxo Bank en haar Chief Investent Officer Steen Jakobsen in december naar buiten worden gebracht. Het gaat om een mooie traditie met de kans dat een of meer van de in veel gevallen nogal onwaarschijnlijk lijkende voorspellingen toch onverwacht zullen uitkomen. Met mogelijk grote gevolgen voor de financiële markten en de portefeuilles van beleggers, ook die in Spanje.

De volgende voorspellingen vormen geen onderdeel van de officiële marktvooruitzichten van Saxo Bank of van BinckBank, maar wel een duidelijke waarschuwing voor iedereen die de beurzen volgt. Want als belegger in Spanje weet u uiteraard als geen ander dat de markten juist de grootste schokken krijgen door onverwachte gebeurtenissen.

1. Winter in de techsector

Slecht nieuws voor beleggers in de chipindustrie, want de SOX Index voor halfgeleiders zal liefst met 50 procent dalen in 2020. Na 1960 en 1980 volgt zelfs een nieuwe Artificial Intelligence-winter, waarbij de hype in de techsector plots tot stilstand komt. Alleen grote jongens als Facebook, Microsoft en Google weten het hoofd nog boven water te houden.

2. Stagflatie duwt Amerika in mineur

De Amerikaanse economie krijgt harde klappen door de aanhoudend lage rente in combinatie met een steeds grotere stimulus voor de economie. De economie komt in een recessie terecht en de inflatie loopt juist op doordat lonen en prijzen enorm beginnen te stijgen door de miljarden die in de economie worden gepompt. Ook de dollar verliest fors aan waarde.

3. ECB gooit roer om en verhoogt de rente

De banken boeren goed in 2020 met een winst van 30% voor de EuroStoxx bank index. Aanleiding vormt een radicale draai van de ECB. Omdat nieuwbakken president Lagarde vreest voor de toekomst van de banksector besluit ze het renteroer om te gooien. Al in januari volgt de eerste renteverhoging en eind van het jaar is beleidsrente zelfs boven het nulpunt uitgekomen.

4. De oliesector geeft gas

Na de crisis van 2009 beleefde de oliesector gouden tijden, maar de laatste jaren stond de sector onder druk. Niet alleen door opmars van schaliegas en LNG, maar ook door de steeds luider wordende klimaatdiscussies. Maar in 2020 keert het tij. Aanhoudende productiebeperkingen van de OPEC en een snel groeiende vraag uit Azië maken van de oliesector een grote winnaar.

5. Licht uit in Zuid-Afrika

Een van de landen die in ernstige problemen verzeild raakt is Zuid-Afrika. Het land kampt met een energiecrisis en razendsnel oplopende schulden die onder meer de koers van de rand fors verder doen dalen. Andere minder presterende opkomende markten worden meegesleept in de val van de op een na grootste Afrikaanse economie.

6. Trump lanceert ‘America First’-belasting

Ondanks kleine vooruitgang in het handelsconflict met China blijft de VS kampen met grote handelstekorten. President Trump ziet zijn kans op herverkiezing slinken en besluit tot de introductie van een speciale ‘America First’-belasting, waarbij bedrijven die in de VS produceren worden bevoordeeld. Met nieuwe ruzies met Amerikaanse handelspartners tot gevolg.

7. Zweden sneeuwt onder

Zweden wordt alsnog slachtoffer van haar eigen open immigratiebeleid en moet het roer omgooien om de economie op de rails te houden. Het immigratiebeleid moet aangescherpt worden en de uit de hand gelopen sociale voorzieningen worden aangepakt, met forse uitgavenstijgingen, een flink in waarde stijgende Zweedse kroon én een recessie tot gevolg.

8. Democraten winnen verkiezingen VS

De Democraten winnen niet alleen de presidentsverkiezingen in 2020 maar krijgen ook de controle over zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Trump verliest de verkiezingen waarbij vrouwen en millennials het verschil maken. Direct duiken ook nieuwe discussies over het zorgstelsel en medicijnprijzen op, met forse koersverliezen voor de farmasector tot gevolg.

9. Hongarije stapt uit Europese Unie

Hongarije en de Europese Unie vervreemden in 2020 nog verder van elkaar en na 15 jaar besluit het land zelfs haar lidmaatschap te beëindigen. President Orban moet niets hebben van de toenemende kritiek uit Brussel en voelt zich meer verwant met een land als Turkije. Voor de Hongaarse economie is het allemaal niet best. Kapitaal stroomt het land uit en de lokale forint keldert.

10. Azië creëert eigen reservevaluta

De groeiende handelsrivaliteit tussen de Verenigde Staten en een aantal Aziatische landen mondt in 2020 uit in de lancering van een nieuwe Aziatische reservevaluta, de Asian Drawing Right (ADR). De nieuwe valuta moet de macht van de dollar verminderen en onder meer Rusland hapt gretig toe. De Amerikaanse munt daalt daarop met 20 procent ten opzichte van de ADR en maar liefst met 30 procent tegenover goud.

Niet te serieus nemen (of toch wel?)

Wilt u veel meer lezen over deze bijzondere voorspellingen van Saxo Bank en wat de achterliggende gedachten zijn? Klik dan hier voor een veel uitgebreider toelichting op de Saxo-website. De voor een belangrijk deel ludiek bedoelde extreme voorspellingen van Saxo Bank vormen uiteraard ook niet de visie van BinckBank op de financiële markten, maar worden gedeeld om u als belegger aan het denken te zetten. Mocht u toch uw beleggingsstrategie willen afstemmen op een van deze ‘voorspellingen’ besef dan goed dat u de stellingen met een stevige korrel zout moet nemen. Maar tegelijk, u weet maar nooit…

BinckSpanje

Wilt u over bovenstaande voorspellingen van gedachten wisselen met de adviseurs van BinckBank Spanje onder het genot van een kop koffie? Kom dan langs, met of zonder afspraak, bij de Binck Investment Academy in Marbella of ga naar www.binckspanje.com voor meer informatie.

Sinds 2006 kunnen beleggers aan de Costa del Sol terecht bij het beleggerscentrum in Marbella, waarna al snel bleek dat Nederlandstalige beleggers in de rest van Spanje en in Portugal ook behoefte hadden aan persoonlijk contact bij hen in de buurt. Daarom organiseert BinckBank Spanje & Portugal inmiddels al jarenlang seminars in beide landen. De teamleden wonen en werken al jaren in het zuiden van Europa. Daardoor hebben ze naast verstand van beleggen ook weet van wat u nodig heeft als (nieuwe) inwoner van Spanje.

Naast de Binck Investment Academy in Marbella heeft BinckSpanje een flex-kantoor in het Nederlands Business Centrum in La Nucia (Costa Blanca) waar het team elke twee maanden een paar dagen aanwezig is. Sinds begin augustus maakt BinckBank deel uit van de Deense Saxo Bank. Beide banken hebben al jaren een uitstekende reputatie op het gebied van service, innovatie en digitale investeringsplatformen.

Disclaimer

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Ronald Veerman staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina’s kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s.

Dit vind je misschien ook leuk