Nederlandse kunstenaar met videokunst in CAC Málaga

door admin
Nederlandse kunstenaar met videokunst in CAC Málaga

‘All Animals Unite!’ begint op vrijdag 13 december om 18:30 uur en is zodoende goed te combineren met een bezoek aan het oude centrum van Málaga en de beroemde kerstverlichting-show die praktisch om de hoek plaatsvindt in Calle Larios om 20 uur en 21:30 uur. 

Dezelfde voorstelling wordt op zaterdag 14 december om 18:30 vertoond in het gemeentehuis van Periana ter gelegenheid van de opening van een fototentoonstelling ‘Periana in de jaren 80′ met foto’s van Jaap de Ruig. Met zijn partner, de Nederlandse schrijfster Mariët Meester, verbleef hij in 1985 en 1986 drie maanden in het dorp en de foto’s die hij toen maakte, worden vanaf zaterdag in het dorp tentoongesteld.

Jaap de Ruig

De Nederlandse beeldend kunstenaar en filmmaker Jaap de Ruig (1957) werkt meestal met video. Hij gebruikt dierenleven vaak als een metafoor voor het menselijk leven en laat de relatie tussen mens en dier regelmatig terugkeren in zijn werk. Bij afwezigheid van een echt dier gebruikt hij soms zichzelf als een ‘beest’ om zich te vermenigvuldigen. Zijn korte films, video-installaties en documentaires zijn internationaal vertoond in galeries, musea en filmfestivals.

Het Nederlandse kunsttijdschrift Kunstbeeld schreef over zijn werk: “(…) verontrustend, grappig, vreemd, maar altijd intrigerend en aanzettend tot allerlei reflecties op leven en dood.”

Jaap de Ruig’s werk in Spanje

Jaap de Ruig’s werk als beeldend kunstenaar bestaat voornamelijk uit audiovisuele werken. Hij heeft ze internationaal getoond. Tien van zijn video’s hebben de ‘Premio New Art’ gewonnen in Barcelona. Ze zijn nu onderdeel van de collectie van het MACBA. Ook nam hij deel met een video in een cyclus in het Museo Reina Sofia in Madrid en in 2017 nam hij deel met een video in een andere cyclus in CentroCentro, ook in Madrid. In 2004 tourde De Ruig een jaar lang door Europa met een selectie van zijn video’s. 

CAC Málaga

Het concept van het CAC Málaga is geïnspireerd op een Duitse ‘kunsthalle’ en het museum is dan ook een must-see als je van moderne kunst houdt. Het ligt op de linkeroever van de Guadalmedina rivier en op een steenworp afstand van het station van de Cercanías trein die Málaga verbindt met Fuengirola en alle tussengelegen plaatsen zoals Torremolinos en Benalmádena.

In 2000 werd de voormalige groothandelsmarkt omgetoverd tot moderne expositieruimte waar de toegang altijd gratis is. CAC weet altijd klinkende namen uit de internationale kunstwereld te trekken en blijft daarnaast oog houden voor verrassende lokale of minder bekende kunstenaars. De ruimte is hoog, wijds en onopgesmukt, zodat de werken die er hangen bijzonder goed tot hun recht komen. 

Ondanks een relatief klein budget schaart het museum zich inmiddels onder de honderd meest invloedrijke musea ter wereld. Veelzeggend is dat het CAC Málaga door Facebookgebruikers het best gewaardeerde museum van Spanje wordt genoemd en als zodanig zelfs het Prado en Reina Sofia in Madrid voorbijstreeft.

Dit vind je misschien ook leuk