Politie Spanje rolt illegale bende in dierhandel op en redt honderden honden

door admin
Politie Spanje rolt illegale bende in dierhandel op en redt honderden honden

De politie heeft bij de inval vijf mensen gearresteerd waaronder een echtpaar, een computerdeskundige die voor de verkoop via internet zorgde en twee dierenartsen die ervoor zorgde dat de fokker van de hondjes niet te achterhalen was. De vijf verdachten worden beschuldigd van dierenmishandeling, deelname aan criminele activiteiten en valsheid in geschrifte.

Doorgesneden stembanden

De inval werd gedaan op twee locaties in de regio Madrid waar de illegale fokkerij plaatsvond. 270 honden, chihuahua’s en dwergkeeshonden, werden door de politie in veiligheid gebracht. De hondjes werden volgens de politie voor een bedrag tussen de 1.300 en 3 duizend euro verkocht. Bij een aantal van de honden waren de stembanden doorgesneden zodat hun geblaf de illegale praktijken niet zouden verraden. De honden zijn inmiddels overgebracht naar dierbeschermingsorganisaties. De totale waarde van deze honden ligt rond de 300 duizend euro.

De leider van deze illegale fokkerij had sinds 1990 1.400 honden ingeschreven bij de Spaanse Koninklijke Hondenclub. Volgens een berekening van de politie zijn deze honden in totaal voor een bedrag van meer dan twee miljoen euro verkocht.

Operatie heeft jaar geduurd voordat aanhoudingen verricht konden worden

De operatie van de politie om deze bende op te rollen heeft een jaar in beslag genomen. Vorig jaar kwam een anonieme tip binnen die naar een woning in Meco leidde. Hier werden 12 rashonden en documentatie aangetroffen met gegevens die leidde naar een tweede locatie in Arganda del Rey.  Hier werden in een donkere ruimte in november nog eens 258 honden aangetroffen die zich onder zeer slechte hygiënische omstandigheden bevonden, zonder enig toezicht van een dierenarts. Onder de aangetroffen honden waren er twee overleden die in bevroren toestand in kranten waren gewikkeld.

De politie vermoedt dat de illegale hondenfokkers al langer dan tien jaar actief waren en sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen plaats gaan vinden.

Dit vind je misschien ook leuk