Vaak voorkomende vragen over particuliere zorgverzekeringen in Spanje

door admin
Vaak voorkomende vragen over particuliere zorgverzekeringen in Spanje

En dan gaat het met name over het verschil tussen de Nederlandse/Belgische zorgverzekeringen en die in Spanje. In Spanje heb je de publieke zorg, of de ‘Seguridad Social’. Dit is te vergelijken met het vroegere ziekenfonds dat we in Nederland kenden. Iedereen die in Spanje sociale lasten afdraagt, heeft hier recht op. Ook mensen die inkomsten vanuit het buitenland ontvangen maar in Spanje wonen. Denk hierbij aan een pensioen, uitkering of dienstverband in Nederland.

Particuliere zorgverzekering

Naast de publieke zorg is het raadzaam ook altijd een particuliere zorgverzekering af te sluiten. Deze is niet aanvullend op de publieke zorg, zoals vaak gedacht wordt, maar biedt een volledige dekking voor medische kosten. Deze kan dus ook afgesloten worden als er geen recht is op de publieke zorg.

Bij Hypotienda zien we vaak dezelfde vragen over de particuliere zorgverzekering terugkomen. Daarom zetten we er graag een aantal op een rijtje met het bijbehorende antwoord.

Wat voor verzekering heb ik nodig als ik resident wil worden in Spanje?

Om resident te kunnen worden in Spanje moet je kunnen aantonen dat je aangesloten bent bij de publieke zorg, of dat je een particuliere zorgverzekering hebt zonder eigen bijdrages. 

Ben ik ook gedekt als ik aan het skiën ben?

Ja, er is ook dekking voor medische kosten als gevolg van beoefenen van wintersporten zoals skiën (zolang deze op officiële pistes beoefend worden).

Wat te doen bij spoedgevallen in het buitenland?

Voor spoedgevallen in het buitenland is het van belang om direct (binnen 72 uur) contact op te nemen met de alarmcentrale. Deze zal u verder begeleiden. Dit geldt ook voor situaties waarin men bij een spoedgeval in Spanje terechtkomt in een niet aangesloten ziekenhuis.

Kan ik met het pasje van mijn particuliere zorgverzekering ook terecht bij een publiek ziekenhuis?

Nee, dit is niet mogelijk. De publieke instellingen zijn nooit aangesloten bij de particuliere zorgverzekeraars en het is daarom ook niet mogelijk om bij restitutiepolissen hiervan een factuur in te dienen. Wij zien regelmatig gebeuren dat bij publieke zorginstellingen de pas van de particuliere verzekering zonder probleem wordt aangenomen, maar dat de patiënt verder niet wordt geïnformeerd over het feit dat die pas daar niet geldig is. 

Als ik een particuliere zorgverzekering afsluit, wordt dan nog steeds een bedrag op mijn AOW in Nederland ingehouden?

Het bedrag dat wordt ingehouden op AOW of uitkering is voor de publieke zorg in Spanje en men behoudt ook recht op zorg in Nederland. Het afsluiten van een particuliere zorgverzekering kan dit niet ongedaan maken. Dit is hetzelfde voor iemand die in Spanje werkt. De sociale lasten voor de publieke zorg worden verplicht afgedragen, maar desalniettemin kiezen de meeste mensen ervoor om daarnaast ook een particuliere zorgverzekering te hebben. Met name voor een persoonlijkere en vaak meertalige service en minder lange wachttijden.

Kan ik met mijn particuliere zorgverzekering naar een Nederlandse huisarts gaan?

De meeste Nederlandse huisartsen in Spanje zijn niet aangesloten bij particuliere zorgverzekeraars. Wanneer u een restitutiepolis heeft kunt u de factuur bij uw verzekeraar declareren.

Meer weten over particuliere zorgverzekeringen in Spanje? Neem dan vrijblijvend contact op met Hypotienda. Tel: 0034 951 319 383/ Email info@hypotienda.com of kijk op www.hypotienda.com/ www.zorginspanje.nl  

Sluit nog vóór 29-02-2020 een particuliere zorgverzekering af en ontvang interessante kortingen!!!

Dit vind je misschien ook leuk