Het sneeuwt! … amandelbloesems in Spanje

door admin
Het sneeuwt! ... amandelbloesems in Spanje

Uit de verte gezien lijkt het soms net alsof het heeft gesneeuwd als de bloesem is uitgekomen op grote velden vol amandelbomen. Hoe meer wit tot lichtroze gekleurde bloesems, hoe beter de oogst die erop gaat volgen zal zijn. De bloemen kleden op subtiele wijze de natuur weer een beetje aan, die in dit jaargetijde, ook in Spanje, nog behoorlijk kaal kan zijn. Ze zorgen bovendien voor prachtige uitzichten als je een wandeling door het achterland besluit te maken.

Amandelen zijn in feite de zaden van de amandelboom. Aan het einde van de zomer, in augustus en september zijn de ‘steenvruchten’ rijp en kunnen ze, veelal met stokken, uit de boom geslagen worden. Per jaar oogsten Spanjaarden ruim 60 duizend ton amandelen. Aragón is de regio waar de meeste amandelen geoogst worden (18,5 duizend ton), gevolgd door Castilla La Mancha (11.666), Andalusië (11.500), regio Valencia (6.500), Murcia (5.520), Catalonië (4.563), Extremadura (2.000), Balearen (1.250), La Rioja (250) en de rest 190.

Amandelen in Spaanse keuken

In veel Spaanse gerechten kun je amandelen terugvinden. Ze worden vaak gebruikt in bakproducten en als bindmiddel van sauzen en stoofgerechten. Rond kerst vormen ze het belangrijkste ingrediënt van marsepein en turrón (een soort noga). In Andalusië eet men ‘ajoblanco’, dit is koude soep van amandelen en knoflook gegarneerd met appel of druiven. Klik hier voor een recept van ajoblanco dat we eerder publiceerden. Als tapa kun je ze eenvoudig even licht bakken en bestrooien met zout.

Amandelen gezond

Amandelen zijn heel gezond want ze bevatten antioxidanten, zijn rijk aan vezels, vitaminen (vooral E) en mineralen zoals magenesium. Omdat de noten veel kalium en weinig natrium bevatten heeft het eten ervan een positief effect op de bloeddruk.

10 Plaatsen in Spanje om amandelbloesem te zien

1. Filabres-Alhamilla (Almería). Deze streek bestaat uit zes mooie dorpen waar de Jornadas Gastronómicas de la Almendra (gastronomische amandeldagen) worden georganiseerd. Er zijn speciale routes uitgezet langs de mooiste panorama’s vol amandelbloesem. 

2. Valsequillo (Gran Canaria). Hier staan de amandelbomen vanaf eind januari tot ver in februari in bloei. De eerste zijn te vinden in San Bartolomé de Tirajana, maar later ook in Tejeda en Valsequillo in het centrum van het eiland.

3. Guía de Isora (Tenerife). In deze plaats wordt jaarlijks in oktober een groot amandeloogstfeest gehouden. In februari is de amandelbloesem hier op zijn mooist.

4. Valle de Guadalest (Alicante). Dat uit deze streek de beste turrón wordt gemaakt wekt geen verbazing als je ziet hoe wit het er kleurt in het begin van elk jaar. 

5. Quinta de los Molinos (Madrid). De Spaanse hoofdstad staat niet bekend om zijn amandelbomen, maar heeft één park, in de zone Suances, dat vol staat met amandelbomen die begin maart in bloei staan.

6. Campo de Cagitán (Murcia). Een complete streek die de gemeentes Calasparra, Cehegín, Cieza, Mula en Bullas bestrijkt, staat vol met amandelbomen. Van medio januari tot soms in maart kleurt het hier witroze en wordt het een van de mooiste landschappen van Spanje. 

7. Loarre (Huesca). Hoewel vanuit economisch opzicht de amandelteelt in Aragón belangrijker is, kleurt het bergachtige landschap rond het indrukwekkende kasteel Loarre prachtig wit.

8. Guaro (Málaga). In Guaro viert men jaarlijks op 27 januari de Dag van de Amandel. Daarbij heeft de gemeente een route uitgezet van ongeveer 10 kilometer waarmee je optimaal kunt genieten van het amandelbloesemseizoen.

9. Puntagorda (La Palma). Volledige valleien in het noordwesten van dit Canarische eiland kleuren wit. Aan het einde van de eerste week in februari worden uitbundige feesten in de streek gevierd met een wedstrijd amandelpellen.

10. Villalpardo (Cuenca). In dit dorpje wonen nauwelijks duizend mensen, maar het is beroemd vanwege de pittoreske valle van de rivier Cabriel en de eindeloze amandelboomgaarden die vanaf begin maart prachtig wit kleuren van de bloesem. 

Dit vind je misschien ook leuk