Medisch testament in Spanje? leg je wensen tijdig vast

door admin
Medisch testament in Spanje? leg je wensen tijdig vast

In Spanje steken sommige dingen anders in elkaar, maar met een beetje hulp kun je ook hier alles goed organiseren. En dat geeft een rustig gevoel voor jezelf én voor je nabestaanden.

Voluntad anticipada – medisch testament

Het voorstel voor een euthanasiewet in Spanje ligt op dit moment op tafel en zal waarschijnlijk dit jaar nog ingevoerd worden. In Spanje kun je als geregistreerd inwoner echter ook vastleggen welke medische handelingen je nog wel of niet wilt toestaan als duidelijk is dat er sprake is van een terminale en onomkeerbare situatie en je zelf niet meer in staat bent te communiceren.

Een wilsverklaring zoals je die in Nederland aan de keukentafel kunt maken is hier wettelijk niet geldig. De enige manier om dit vast te leggen is via een geregistreerde ‘voluntad anticipada’. Die registreer je bij de Junta de Andalucía, zij zorgen dat deze ook in het landelijk register terecht komt. Op de website van de Servicio Andaluz de Salud kun je alle benodigde documenten downloaden en thuis alvast invullen voordat je deze laat registreren. Dit medisch testament is in heel Spanje geldig, zowel in de openbare gezondheidszorg als in privé-ziekenhuizen.

Organen doneren

Volgens de wet is iedereen in Spanje in principe donor. In de praktijk wordt die wet echter niet strikt nageleefd: de nabestaanden zijn degenen die de uiteindelijke beslissing nemen. Als je zelf een uitgesproken mening hebt over donatie en niet wilt dat iemand anders daarover beslist kun je je keuze via het medisch testament vastleggen.

Hulp nodig?

Een grote opruiming in je administratie, een lijst samenstellen met praktische gegevens en je wensen voor het laatste afscheid kun je gewoon zelf organiseren. Als je besluit sommige zaken, bijvoorbeeld een (levens)testament, voor de wet vast te leggen kun je terecht bij de diverse Nederlandssprekende dienstverleners in de provincie Málaga. Zij zijn op de hoogte van de wetgeving in Spanje en in Nederland en België en kunnen daarom beter op maat gemaakt advies geven dan hun Spaanse collega’s.

De registratie van het medisch testament kan alleen bij de overheid. Als je geen vloeiend Spaans spreekt of wanneer sowieso het koude zweet je uitbreekt bij de gedachte aan het invullen van formulieren kun je hiervoor een hulp- en vertaalservice inschakelen. Alle informatie in het Nederlands over de ‘voluntad anticipada’ kun je vinden op: www.medischtestament.com

Dit vind je misschien ook leuk