OTIS Advocaten in Nederland en Spanje actief tijdens lockdown

door admin
OTIS Advocaten in Nederland en Spanje actief tijdens lockdown

We staan met zijn allen voor een gecompliceerd scenario en zullen het beste van onszelf moeten geven om zo goed mogelijk uit deze situatie te komen. De advocaten en juristen van Gimbrère International Advocaten worden zowel in Nederland als in Spanje overspoeld met vragen die verschillende rechtsgebieden betreffen.

Onvoorziene gevallen en overmacht Spaanse wetgeving

Zo gaan veel vragen over reeds gesloten overeenkomsten die gedeeltelijk of geheel door de lockdown maatregelen niet uitgevoerd kunnen worden. Tijdens de studie rechten leren toekomstige juristen en advocaten over de begrippen ‘onvoorziene gevallen’ en ‘overmacht’. We leerden over de juridische gevolgen van gebeurtenissen die voor ons op dat moment nagenoeg ondenkbaar waren. Zo hebben we bestudeerd hoe we onze relaties vanuit juridisch oogpunt konden blijven beheren in het geval er sprake was van een pandemie of een soortgelijke situatie. We konden ons destijds uiteraard niet voorstellen dat we ons ooit midden in een dergelijke situatie zouden kunnen bevinden.

Volgens de Spaanse wetgeving geldt in het algemeen dat wij niet aansprakelijk zijn voor gebeurtenissen die niet te voorzien waren of die – in het geval ze wel voorzien waren – onvermijdelijk waren: overmacht. Niemand had het virus immers kunnen voorzien, laat staan de pandemie. Als ik mijn contractuele verplichtingen vanwege COVID-19 niet kan nakomen (bijvoorbeeld een huurovereenkomst, een koopovereenkomst of een handelsovereenkomst), dan kan ik dus in principe niet aansprakelijk worden gesteld voor het feit dat ik die verplichting niet nagekomen ben. Ik heb deze situatie immers niet veroorzaakt. Het is bovendien geen kwestie van ‘niet willen’ maar ‘niet kunnen’ en in deze situatie kan ik niet aan de verplichting voldoen vanwege COVID-19.

De Spaanse wetgeving voorziet in oplossingen voor dergelijke kwesties. Het resultaat en de daadwerkelijke toepassingsmogelijkheden van deze oplossingen hangen echter af van de omstandigheden van de zaak.

Clausule

Soms is het zo dat er, met het oog op dergelijke situaties, in overeenkomsten, al een standaard clausule is opgenomen. In deze clausule wordt bepaald dat een situatie zoals COVID-19 reden geeft tot ontbinding van een overeenkomst. Dit betekent dat de overeenkomst ophoudt te bestaan en de partijen datgene aan elkaar teruggeven wat ze van de ander hebben ontvangen. Opschorting van de verplichting is ook een optie. Het komt natuurlijk voor – en het zal in toekomst ook blijven voorkomen – dat deze clausule in veel overeenkomsten niet opgenomen is of zal worden.

Nakomen contractuele verplichtingen

Tot slot is het belangrijk om in gedachten te houden dat het bovenstaande er niet voor bedoeld is als manier om onder verplichtingen uit te komen. Iedereen dient zijn contractuele verplichtingen na te komen. Wat er ook gebeurt. Wel is het zo dat de huidige situatie dusdanige gevolgen voor ons kan hebben dat we niet meer in staat zijn om aan deze verplichtingen te kunnen voldoen, terwijl we dat wel zouden willen. Op dat moment dient geanalyseerd te worden of er sprake is van ‘overmacht’ en welke juridische mogelijkheden er in dat kader voorhanden zijn.

OTIS Advocaten  Spanje werkt door

We kunnen stellen dat ons leven op veel manieren zal worden beïnvloed door het coronavirus. Dat geldt ook op juridisch gebied. De advocaten van OTIS Advocaten Spanje moedigen u graag aan contact met hen op te nemen als u in juridisch onzekere situaties terecht bent gekomen. Wij kunnen uw situatie bestuderen en voor u nagaan welke mogelijkheden er in uw geval zijn en welke stappen ondernomen kunnen worden om uw doelstellingen te bereiken of uw kwestie op te lossen.

Dit vind je misschien ook leuk