Veiligheidsplan voor stranden Costa Blanca ‘onuitvoerbaar’

door admin
Veiligheidsplan voor stranden Costa Blanca 'onuitvoerbaar'

Afgelopen week kwam de Valenciaanse overheid met een aantal richtlijnen voor veilige standen die nagevolgd moeten worden zodra fase 2 over drie dagen ingaat. Volgens de burgemeesters van een aantal kustplaatsen aan de Costa Blanca is het wegens gebrek aan tijd en geld niet mogelijk alle richtlijnen op te volgen. 

Gemeentes verschillen van elkaar

Al begrijpen ze dat de richtlijnen de veiligheid van vakantiegangers moeten waarborgen, is er onder de burgemeesters van de kustplaatsen veel weerstand. Ze hebben kritiek op een aantal punten van de richtlijnen en zien liever regels die op elke gemeente apart toegespitst is. 

Te weinig strandwachten

Volgens Ana Sala, burgemeester van Calpe, is het grootste probleem dat er te weinig personeel beschikbaar is om toe te zien op naleving van de veiligheidsregels op de stranden. Waarschuwingsborden alleen, zullen niet voldoende zijn. Er moet meer personeel worden aangenomen, maar de aannameprocedures nemen meer tijd in beslag dan de drie dagen die ons nog resten voor fase 2 ingaat, aldus Sala. Verschillende burgemeesters willen dat ze flexibeler mogen omgaan met de regels.

Geldgebrek

Verder beklaagt Sala zich over het feit dat de Valenciaanse overheid geld heeft toegezegd voor de aanschaf van extra strandmeubilair, maar dat dat pas in september of oktober beschikbaar komt. 

Infrastructuur

Een ander probleem is dat het niet overal mogelijk is om extra, veilige looproutes van en naar het strand te maken of het terrein te desinfecteren. In het duingebied bij Oliva zou dat het ecosysteem te ernstig aantasten. José Chulvi, burgemeester van Jávea, wil meer geld investeren in de infrastructuur, maar het wrange is dat de gemeentes die voldoende geld in kas hebben, dat zonder toestemming van de overheid niet mogen uitgeven. 

Voldoende afstand op grote stranden

Toch zijn niet alle gemeentes ontevreden met de richtlijnen. Zo was Cullera al eerder begonnen vorm te geven aan de richtlijnen. Daar denken ze geen problemen te krijgen met de regulatie van het aantal strandbezoekers, omdat de stranden er groot genoeg zijn.

Dit vind je misschien ook leuk