Andalusië wil groene revolutie inzetten bij herstel economie

door admin
Andalusië wil groene revolutie inzetten bij herstel economie

Ook de doelstelling van de Europese Unie, een klimaat neutraal Europa in 2050, is daarbij een belangrijke leidraad. Om dat te bereiken, en om op nationaal niveau als voorbeeld te fungeren in de strijd tegen de klimaatverandering, staat er in Andalusië een ‘groene revolutie’ op de planning.  

Deze groene revolutie omvat een plan met 26 maatregelen waarvoor een investering is gebudgetteerd van 1 miljard euro. Dat geld moet worden aangewend ter bevordering van de waterinfrastructuur, groene zones en circulaire economie (hergebruik van grondstoffen) en de strijd tegen de klimaatverandering. Met dit groenplan kunnen 20 duizend nieuwe banen worden gerealiseerd.

Iedereen moet zich betrokken voelen

Het plan wordt gedurende dit en het volgend jaar verder ontwikkeld en moet een “groen keurmerk” opleveren voor alle door het ministerie van Infrastructuur geïnitieerde projecten. Doelstelling daarbij is dat niet alleen genoemd ministerie, maar de hele Spaanse overheid en maatschappij zich betrokken voelt bij deze Groene Revolutie. De drijvende kracht achter de groene plannen is het Commissariaat voor Klimaatverandering in Andalusië. 

In het plan is onder andere opgenomen dat het totale energieverbruik van de regioregering van Andalusië 100% klimaatneutraal is en als zodanig met de energieleveranciers contractueel wordt vastgelegd. Ook wordt er geïnvesteerd in duurzame installaties waarmee kosten zijn gemoeid van meer de 17 miljard euro en waarvoor overheidssteun noodzakelijk is. Voor een verbeterde waterinfrastructuur en waterzuivering wordt een investering van 800 miljoen euro tot 2022 gedaan. Daaronder vallen ook de investering voor 17 watervoorzieningsinstallaties en de maatregelen die genomen moeten worden om de gevolgen van de toenemende droogte op te vangen. 

Ruim 25 miljoen euro is uitgetrokken voor 56 nieuwe aanbestedingen ter bevordering van het openbaar gebruik van groene zones, om deze zones een bron voor nieuwe werkgelegenheid te maken en nieuwe mogelijkheden te creëren voor de rurale gebieden. Ook is een deel van het budget bestemd voor een uitbreiding en modernisering van de uitrusting van bosbrandenbestrijdingsdienst Infoca.

Samenwerking

Opvallend aan de groene plannen van de regio Andalusië is de betrokkenheid en de onderlinge samenwerking tussen verschillende entiteiten. In de provincie Huelva werken zowel publieke als private socio-economische instellingen samen aan het uitbreidingsplan van de Túnel de San Silvestre. Dit in 1971 gebouwde waterkanaal voorziet voor 90% in de waterbehoefte van consumenten, landbouw, toerisme en industrie van Huelva. Het huidige systeem is echter kwetsbaar, want bij een eventuele blokkade in het kanaal, komt de watervoorziening voor de hele provincie direct in gevaar. Met de bouw van een omleidingssysteem om dit risico uit te sluiten, is zo’n 60 miljoen euro gemoeid en omhelst een project dat drie jaar in beslag gaat nemen en daarmee voor de nodige werkgelegenheid zal zorgen. 

Dit vind je misschien ook leuk