Honderden koninginnen Aziatische wesp gevangen in Gijón

door admin
Honderden koninginnen Aziatische wesp gevangen in Gijón

De gemeente Gijón in de provincie Asturië in noordwest Spanje probeert het aantal Aziatische hoornaars in de stad onder controle te krijgen door het plaatsen van wespenvallen. Deze wesp, met de wetenschappelijk naam Vespa velutina, komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar heeft zich sinds 2004 gevestigd in verschillende Europese landen. De Vespa velutina jaagt op honingbijen, maar een steek van de Aziatische hoornaar kan zelfs voor mensen dodelijk zijn.

Wespenvallen

Daarom heeft de gemeente Gijón dit voorjaar 250 wespenvallen geplaatst in de grote parken, bij de oevers van de rivieren Pilón en Piles en rond zogenaamde hotspots in de wijken Somió en Deva. Volgens het Spaanse dagblad La Nueva España zijn inmiddels 1.435 koninginnen en 198 werksters van de Aziatische hoornaar gevangen. Daarnaast zijn ook 205 Europese hoornaars (Vespa crabro) gevangen. De meeste wespen werden gevangen op de Plaza de Europa, in de parken Moreda en Los Pericones, in de wijk Nuevo Roces en in de wijk La Pedrera aan de rivieroever.

Vernieling en diefstal

De gemeenteraad maakte melding van diefstal en vernieling van de wespenvallen. Zo zijn er dertien vallen gestolen, zestien vernield en uit vijftien vallen is de vloeistof om wespen mee te lokken weggehaald. Gijón doet een dringend verzoek aan alle inwoners de vallen te laten hangen, omdat Aziatische hoornaars niet alleen gevaarlijk zijn voor honingbijen maar ook voor mensen.

Gevaar voor honingbij

De Aziatische hoornaar is met zijn 25 millimeter iets kleiner dan de Europese hoornaar. Honingbijen herkennen de Aziatische hoornaar niet als vijand, in tegenstelling tot de Europese hoornaar, die ze kunnen omsingelen en doden.

Gevaar voor mens

In februari 2019 eiste de Aziatische hoornaar zijn eerste slachtoffer onder de Spanjaarden. Toen werd in Lugo (Galicië) een man gestoken die hieraan overleed.

In mei dit jaar overleden twee mensen aan de gevolgen van een steek. Op 10 mei overleed een 54-jarige bijenimker uit Villestro (Santiago de Compostela) aan de steek vande Aziatische hoornaar. Op 25 mei stierf in Poio (Pontevedra) een 73-jarige man binnen 10 minuten nadat hij gestoken was.

Dit vind je misschien ook leuk