Ruim elfhonderd bezoekers op eerste dag heropend Dalí-museum Figueres

door admin
Ruim elfhonderd bezoekers op eerste dag heropend Dalí-museum Figueres

Het Dalí-museum in Figueres in de provincie Girona (Catalonië) opende zaterdag de deuren, na 120 dagen gesloten te zijn geweest als gevolg van de coronapandemie. Hiervoor hadden 1.170 mensen een entreekaartje gereserveerd via internet. Onder normale omstandigheden trekt het museum dagelijks tussen 4.000 en 5.000 bezoekers, maar om een nieuwe uitbraak met corona te voorkomen, is het toegestane aantal bezoekers nu gelimiteerd.

Overheidssteun

Jordi Mercader, voorzitter van de Fundación Gala-Salvador Dalí zei dankbaar te zijn voor de financiële steun van de provincie Girona, die 42.000 euro beschikbaar had gesteld voor de nodige aanpassingen om aan alle hygiënevoorschriften in verband met corona te kunnen voldoen. Naast Miquel Noguer, president van de provincie Girona, was ook de burgemeester van Figueres, Agnès Lladó aanwezig bij de opening. Zij vindt dat ook de Catalaanse regering en het ministerie van Cultuur het museum financieel moeten steunen. Het Dalí-museum moet open blijven omdat het een icoon van Figueres en van heel Spanje is, benadrukte ze. De rij voor het museum en de volle terrassen in de straten van Figueres, noemde ze hoopgevend voor het herstel van het toerisme. De gemeente Figueres heeft 350.000 euro uitgetrokken voor de toeristische sector. 

Publiekstrekker

Ook het museum zelf heeft het nodige gedaan om weer publiek aan te trekken. Zo is de entreeprijs verlaagd naar twee euro, zijn er gezinskortingen en promotionele acties in samenwerking met hotels. Mercader zei al het mogelijke gedaan te hebben om het museum op een veilige, verantwoorde manier te kunnen openen en het beste werk te tonen aan het publiek.

Met de heropening van het museum startte ook de tijdelijke expositie Dalí: el surrealismo soy yo met een twaalftal surrealistische werken van Dalí, die nooit eerder tegelijkertijd tentoongesteld zijn geweest. Toch bleek zaterdag het merendeel van de bezoekers voor het gebouw zelf te komen en lieten velen de expositie links liggen.

Verlies

De voorzitter van de Fundación Gala-Salvador Dalí zei dat het museum vorig jaar 4 miljoen winst heeft gemaakt, maar dit jaar naar verwachting veel meer dan 4 miljoen verlies zal lijden. Mercader gaf aan het nodige te doen om het museum open te houden, maar kon nog geen uitspraak doen over de komende herfst en wintermaanden. De werkzaamheden om van Dalí’s geboortehuis een informatiecentrum te maken hebben door de lockdown maar twee weken vertraging opgelopen.

Dit vind je misschien ook leuk