Galicië voert rookverbod in op plaatsen waar sociale afstand niet mogelijk is

door admin
Galicië voert rookverbod in op plaatsen waar sociale afstand niet mogelijk is

De regio’s Madrid, Andalusië, Castilië-La Mancha en Castilië en León, Valencië, Asturië, Cantabrië en Navarra zijn eveneens de mogelijkheid aan het bestuderen om deze maatregel door te voeren. Deskundigen van de Spaanse Vereniging voor Longgeneeskunde en Thoraxchirurgie (Separ) raden invoering van het rookverbod aan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

Alberto Nuñez Feijóo, regiopresident van Galicië, zei in een persconferentie: “Leden van het wetenschappelijk comité zijn het erover eens dat roken, of dit nu op een vol terras is of op andere drukbezochte plaatsen, zonder voldoende afstand tussen mensen het risico op virusoverdracht verhoogt”. 

Rokers hebben hogere virale belasting

De maatregel wordt genomen nadat de Spaanse Commissie voor de Volksgezondheid in juli een document publiceerde waarin gesteld werd dat roken, inclusief elektrisch roken, het besmettingsrisico verhoogt. Bij het uitblazen van de rook worden er namelijk kleine druppeltjes overgebracht op omringende mensen en bovendien brengt ook het veelvuldig op- en afdoen van het mondkapje de nodige risico’s met zich mee. 

Alberto Fernández Villar, hoofd van de afdeling Longziekten in het ziekenhuis van Vigo, benadrukt dat het niet om een algemeen rookverbod op straat gaat, maar om een maatregel die rokers erop attent moet maken dat zij de sociale afstand moeten respecteren op het moment dat ze een sigaret opsteken. Rokers vormen volgens Villar een groter besmettingsgevaar dan niet rokers omdat zij een hogere virale belasting hebben. Bovendien komen bij het uitademen bij rokers meer druppeltjes vrij dan bij niet-rokers. 

Ook beter voor rokers zelf

De maatregel dient ook ter bescherming van de rokers zelf, want inmiddels is er duidelijk bewijs dat covid-19 vaker een ernstiger ziekteverloop heeft bij rokers dan bij de niet-rokers. Rokers lopen vijf tot acht keer meer risico op het krijgen een ernstige longontsteking. Bovendien raken rokers hun mond per dag 200 tot 300 keer vaker aan dan niet-rokers. 

Niet bewezen dat roken risico op besmetting verhoogt

Toch kan niet iedereen zich vinden in de theorie dat roken het risico op virusoverdracht verhoogt. Rafael M. Ortí, voorzitter van de Spaanse Vereniging voor Preventieve Geneeskunde, Volksgezondheid en Hygiëne, ziet als enige voordeel van het rookverbod dat bij minder roken de ziekte waarschijnlijk milder zal verlopen. Volgens Ortí is niet bewezen dat het virus zich verspreidt via tabaksrook, zoals het evenmin bewezen is dat het virus zich verspreidt via aerosolen. De enige weg die het virus neemt om bij een volgende gastheer te komen is via de kleine druppeltjes die bij het praten, zingen of hoesten vrijkomen. 

Carlos A. Jiménez Ruiz, longarts gespecialiseerd in tabaksvergiftiging en voorzitter van Separ, is evenwel van menig dat de nieuwe maatregel doeltreffend is. “De maatregel is zeer zinvol en zal ons gaan helpen de pandemie onder controle te krijgen. Het zou goed zijn als de centrale regering dit rookverbod zou laten gelden voor heel Spanje”, aldus Jiménez Ruiz. Separ liet in mei jongstleden al weten dat roken in openbare ruimten waar de sociale afstand niet gegarandeerd is het risico op virusbesmetting voor mensen in de nabije omgeving van de roker verhoogt.

Dit vind je misschien ook leuk